Радев: Не можем да мислим само за тръби и асфалт

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Не можем да мислим само в перспективата на полагане на тръби и на асфалт. Инфраструктурата е важна, но, ако искаме икономика на бъдещето, трябва да вложим в научна и образователна свързаност между наши екипи, университети и организации.

Това заяви държавният глава Румен Радев от Естония. Президентът на Република България участва в инициативата за регионално сътрудничество “Три морета”, чието председателство поема страната ни.

 

Целта на инициативата “Три морета” е да създаде по-добра транспортна, енергийна и дигитална свързаност по оста Север-Юг. И участниците в срещата обсъдиха напредъка по тези теми. Радев обаче възнамерява да разшири приоритетите.

 

Според него инфраструктурната свързаност не е цел, а средство за постигане на целта – висок и устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни. Той предложи към “Три морета” да бъдат включени още Гърция и Кипър, чиито лидери са изразили желанието си да се присъединят към инициативата. Радев отбеляза и че географският обхват на “Три морета” трябва да се разшири и България да не остава в периферията. Той определи Гърция и Кипър като “естествено продължение” на инициативата.

 

Според него е нужно да се привлекат още средства за Инвестиционния фонд на инициативата. Полша се е включила със 500 млн. евро, за България и другите страни засега минимумът е 20 млн. евро. САЩ са се ангажирали да инвестират 1 млрд. долара, ако всички участват финансово. Според президента сумата е критично малко за предвидените проекти, затова ще се търсят още средства.

 

Инициативата “Три морета” е създадена през 2015 г. и обединява 12 държави, членки на ЕС, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е чрез съвместни проекти да се постигне устойчивост и икономически растеж.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар