Радев: Не съм черноглед. А искам България да бъде нормална държава!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът не е черноглед. Аз имам високи амбиции за България. Ние можем и трябва да превърнем България в нормална, демократична европейска държава. Това заяви президентът Румен Радев в отчета си по повод 3 години от встъпването му в длъжност.

Продължих да бъда бариера срещу лобисткото законодателство и решения в разрез с обществения интерес, изтъкна държавният глава.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се съгласи с констатациите за президента и акцентира върху политиките за българите в чужбина.

Ето още от най-важните акценти в речта на Радев:

В тази трета година ние продължихме нашата отговорна мисия с последователност. Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни обществени теми, да стимулира дебата между институциите и гражданите, да обединява около обществено значими каузи, да работи за модерното развитие на България, да отстоява българския интерес.

В отчета си от миналата година ясно заявих, че каквито и икономически и социални модели да прилагаме, усилията за повишваване на качеството на живот ще бъдат обречени, ако не се извърши най-важното. Промяна на политическата среда и на начина на управление.

Посочих и основните проблеми пред българската държавност – липсата на върховенство на закона и реално разделение на властите, безнаказани корупция и престъпност, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от този процес, който в последните дни продължава.

Липса на прозрачност, отчетност и отговорност в управлението, еднолично разпореждане с бюждета и обезличаване на институциите. Отслабен суверенитет.

За съжаление допуснахме през годината тези проблеми да се задълбочават и в момента консумираме видимите резултати. Допуснахме и опорочаване на изборния процес и все по-силно срастване на партия с държава.

Пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите.

Най-важният залог за бъдещия ни успех това е инвестицията ни в хора.

В тази критична обстановка мой основен приоритет ще продължава да бъде отстояването на правовата държава и укрепването на държавността.

Ще продължавам да работя за върховенство на закона, разделение на властите, права на гражданите, свобода на собствеността.

Затова ще положа усилия в няколко важни направления. На първо място – възстановяване на доверието в изборния процес чрез своевременни и рационални законови промени – 100 % машинно гласуване с цел елиминиране на недействителните бюлетини, грешките и машинациите в броенето и оформянето на резултатите, чрез ограничаване на купения и контролиран вот.

Ще продължа с дебата за иницииране на промени в Конституцията, целящи повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт, подобряване на баланса между инстититуциите.

Ще продължа и с усилията си в борбата срещу корупцията, като бъда бариера пред лобисткото законодателство.

Ще продължа да посочвам институции и решения, които генерират условия за създаване на корупция.

Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган с активни механизми и инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи.
Във външната политика ще продължа да се ръководя от заложените в Конституцията цели. Ще продължа да работя за привличането на чуждестранни инвестиции. Разбира се, за защита на правата на българските общности зад граница и тяхното духовно приобщаване към Родината. Това са все приоритети в рамките на моите конституционни правомощия.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар