Радев: Няма драма – анексирането на Крим е незаконно, но в момента е руски

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Няма никаква драма. Въпросът е абсолютно ясен. Анексацията на Крим е в нарушение на международното право, но както казах снощи има реалности в политиката и в момента Крим е руски“. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти в Пловдив.

Темата коментира и вицепрезидентът Илиана Йотова.

„Много отдавна ние сме част от онези европейски лидери, като госпожа Меркел, господин Макрон, които твърдят, че отдавна трябва да се възстанови срещата на върха ЕС-Русия, където всички тези теми да бъдат сложени на масата, тъй като санкциите срещу Русия на всеки 6 месеца се препотвърждават. Мнението на много специалисти и лидери в Европа е, че тези срещи трябва да бъдат възстановени. Всичко, което трябва да се реши, е на масата на преговорите“, допълни Йотова.

По-рано през деня Украйна привика българския посланик в страната заради изказването на Радев по време на предизборния дебат, че Крим „в момента е руска територия“. На срещата е било подчертано, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и са в рязък дисонанс с официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международнопризнати граници.

Румен Радев отговори на въпрос и за евентуалната намеса на Турция в изборите у нас.

„Нашите отношения с Република Турция са важни. Турция е важен съсед, партньор и приятел, но отношенията ни, както винаги съм подчертавал на нашите срещи с президента Ердоган, трябва да се основават на равноправие и уважение. Всяка една държавна намеса в изборите на друга държава са недопустими. В момента проверяваме всички факти за такава намеса“, каза той.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар