Президентът не бил информиран каква е българската позиция за срещата на НАТО

Радев отказа да води делегацията ни в НАТО заради поемането на ангажимент към войната в Украйна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той отказва да е водач, както му предложи служебният кабинет, заради ангажименти, които страната ни ще поеме по отношение на войната в Украйна. Последното е записано в българската позиция, приета от кабинета.

Българската позиция не е публикувана, а приложенията са само за служебно ползване, уточниха по рано от правителствения пресцентър. 

Държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО.

От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана, допълниха от прессекретариата.

В същото време президентът Радев не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна и в тази връзка държавният глава не приема предложението на Министерски съвет да ръководи българската делегация.

Министерският съвет одобри вчера рамковите позиции на България за срещата на върха на НАТО, която ще се състои в периода 9-11 юли във Вашингтон. Със същото решение се предлага на президента Румен Радев да ръководи българската делегация, да изложи приетите рамкови позиции и на тяхна основа “да одобрява и/или утвърждава” представените на срещата документи. В състава на делегацията е включен и министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев, припомниха от прессекретариата.

На 21 юни от правителствената информационна служба съобщиха, че служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев, както и президентът Румен Радев ще участват в предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се състои от 9 до 11 юли във Вашингтон.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар