Радев от Анталия: Не мисля за служебен кабинет, ако се стигне дотам, ще карам по домовата книга

Радев от Анталия: Не мисля за служебен кабинет, ако се стигне дотам, ще карам по домовата книга

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Към момента не мисля за вариант служебно правителство, ако се стигне дотам, ще карам по домовата книга”. Това заяви пред журналисти в Турция президентът Румен Радев, който участва в третото издание на дипломатическия форум в Анталия.

“Много ми е лесно. Отварям Конституцията, чета възможностите и карам по ред, по домовата книга. Тук идва въпросът за отговорността кой носи отговорност, това е големият въпрос. Едно сериозно управление иска да е ясно кой носи тази отговорност. В момента не е ясно, защото аз трябва да си харесам някой от хората, от тази стеснена опция, той трябва да избере министри от някъде, ще видим как. Аз няма да съм този, който посочва министрите, но трябва с моя подпис под мой указ, формално и юридически да нося отговорност. То вече няма отговорност. Всичко е така размито, че да няма отговорност”, отбеляза президентът, цитиран от bTV.

“Напоследък забелязваме странни критерии за оценка на министри. Някои от лидерите на партии казват, че Тодор Тагарев трябва да освободи поста, защото не прави достатъчно за Украйна. Друг казва, че Тагарев трябва да остане, защото много го харесвали в Украйна. А кога някой ще попита дали Тагарев го харесват в българската армия и дали прави достатъчно за сигурността на България”, посочи държавният глава.

“Искам да видя министър, който ще прави всичко възможно и ще работи приоритетно за сигурността на България, за развитие на съвременни отбранителни способности. Искането Тодор Тагарев да освободи поста, защото не прави достатъчно за Украйна, е форма на нихилизъм”, заяви още Радев.

Според него военният министър трябва да прави повече, а в настоящето управление на страната никой не носи отговорност.

“Поканих президента Ердоган да посети България и се надявам това да стане още тази година, но зависи и дали ще имаме устойчиво правителство”, посочи още българският държавен глава.

Радев се срещна в Анталия с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, с когото, според съобщението на Дирекцията по комуникации на турското президентство, са обсъдили двустранните отношения, войната в Украйна и израелско-палестинския конфликт.

Българският държавен глава е в турския средиземноморски град по случай откриването на третото издание на годишния Дипломатически форум в Анталия на тема: “Насърчаване на дипломацията по време на криза” с участието на близо 90 високопоставени официални представители, включително държавни и правителствени ръководители и министри на външните работи.

Президентът Ердоган е откроил в разговора важността на по-нататъшното засилване на сътрудничеството между Турция и България, особено в областта на отбранителната промишленост и енергетиката, а така също и развитието на отношенията в други области, се посочва в съобщението на Дирекцията по комуникации, предава БТА.

Турският президент е изразил още готовността на страната си да си сътрудничи с България в износа на втечнен природен газ по шосе, в обмена на опит и в областта на възобновяемата енергия.

Ердоган е посочил също, че Турция си поставя като приоритет предотвратяването на разпространението на конфликти в региона както по отношение на войната в Украйна, така и по отношение на конфликта Израел-Палестина, и полага максимални усилия за разрешаване на проблемите чрез диалог и мир.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар