Радев: Парламентарната република атрофира

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За първата година от мандата обнародвах 86 закона, като на пет от тях наложих вето. Така започна отчетът на президента Румен Радев за първата година от мандата му.

“Упражних това си правомощие, воден от позицията, че те ощетяват българските граждани”, добави той. Радев посочи отмяната на мораториума върху лекарствата, която е съхранила надеждата на тежкоболните.

По думите на държавния глава Министерството на отбраната “беше пронудено да налива пари в техника, която не носи съвременни способности. Нито нова, нито ремонтирана стара техника имахме. Определените за модернизация милиони потънаха в отработения механизъм за харчене“, добави той.

Постигнатото увеличение на заплатите в МО се разминава от очакването, каза още главнокомандващият българската армия. “Не успях да убедя управляващите в ревизия за повишаване на разходите за отбрана”, призна Радев.

Той отчете “крайно ниско ниво на чуждестранни инвестиции, демографските показатели са катастрофални”.

Децентрализацията на общините е важна стъпка към преодоляването на тежките регионални дисбаланси, отбеляза държавният глава.

Парламентарната република атрофира, е другият извод на държавния глава.

Председателството на Съвета на ЕС не е алиби за бездействие по болните за българина теми, каза Румен Радев. Според него доверието в НС е критично ниско.

„Корупцията и несправедливостта деморализират цялото общество. Под въпрос е свободата на словото. Българското общество трябва да се пребори за това свещено право. Трябва да отстояваме демократичните си права, без да очакваме съдействие от Европа”, категоричен е президентът.

Очевидно има корупция в България. Вотът на недоверие е част от усилията, които полага обществото със справянето с корупцията. Няма война между институциите, има определени ценностни разминавания. С премиера Борисов можем да работим заедно и то ефективно”, твърди държавният глава.

Според него не е нормално български премиер и германски канцлер да съобщават за визита на чужд президент и Радев да разбира от медиите за това. 

“С Корнелия Нинова се срещам толкова често, колкото и с премиера, колкото и с председателя на НС. Имам своите позиции и виждания по редица въпроси. Няма страшно да са близки до някоя политическа сила”, отговори на журналистически въпрос президентът.

Радев припомни, че неговата кандидатура е издигната именно от БСП и добави: “Отмина времето, в което президентът беше безкритичен наблюдател”.

Ще настоявам на прозрачност на собственост, управленски решения, харчене на публични средства, каза още Радев.

“Президент и вицепрезидент могат да работят ефективно в екип. Нашите резултати го доказват”, заключи държавният глава.

източник: nova.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар