Радев „подписа“ уволнението на Херо Мустафа! Забрани на САЩ да си развява коня у нас

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев подкрепи министъра на отбраната Стефан Янев в позицията му, че НАТО няма право на допълнителни военни бази в България. По този начин всички надежди на САЩ, че ще атакуват Русия през България, рухнаха, писа Dw.com.

Според държавния глава, ако НАТО разположи още военни бази у нас, има опасност за сигурността на мирното население на страната, което е недопустимо. Затова на този етап Америка си остава с четирите бази, направени преди 15 години.

Не е тайна, че ген. Радев намира и настоящите бази за опасни за България. Те са създадени с одобрението на тогавашния президент Георги Първанов.

Премиерът Кирил Петков преди дни изрази различна позиция. Той определи изказването на министъра на отбраната Стефан Янев, което беше срещу допълнителните бази на НАТО у нас, за негово лично мнение. Това обаче по закон не е така.

Главнокомандващ на армията на България е президентът. Военният министър е пряко подчинен на президента и в случая те двамата са тези, които могат да взимат решения за военната политика на страната.

Така че тук Кирил Петков не може да стори нищо и ще трябва да се примири с позицията на Радев и Янев. Според някои слухове дори президентът е наредил на военния министър да изрази публично тази позиция.

Вече се прокрадват информации, че в Белия дом са недоволни от работата на своя посланик у нас Херо Мустафа. Позицията на България за базите на НАТО утежнява още повече положението на Мустафа. Тя беше нахокана от Джо Байдън и след изказването на Радев, че Крим е руски. Освен това е подложена на критики и за това, че не може да склони България да пусне Северна Македония в ЕС.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар