Радев поиска от Вучич повече грижи за българите в Сърбия – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Радев поиска от Вучич повече грижи за българите в Сърбия

Президентство на Република България

Президентът Румен Радев поиска от сръбския си колега Александър Вучич, който е на официално посещение в София, повече грижа и внимание към проблемите на българското малцинство в западната ни съседка. Основни теми при разговора с президента на Сърбия Александър Вучич бяха задълбочаване на нашето добросъседство и двустранното сътрудничество. “Визитата на Вучич става в наистина едно важно и за България, и за Сърбия, за нашия регион време”, заяви президентът Радев след срещата между двамата, предаде репортер на БГНЕС.

“Сърбия получи ясна перспектива за своето европейско бъдеще, има вече определена времева рамка. Обсъдихме, че 2025 г. е амбициозна, но напълно постижима цел. Това изисква мобилизация за решителни реформи в политическата, икономическата и социалната сфера. България подкрепя усилията на Сърбия, високо цени всички предприети реформи, особено готовността на Сърбия за диалог с всички страни от региона. Важно условие е добросъседството, като важен критерий към всички държави от региона за тяхната европейска перспектива”, заяви Радев.

“Обсъдихме колко е важно за постигането на успех в нашите отношения развитието на свързаността – транспортна, енергийна, дигитална. Има определи проекти, по които се работи, говорихме за магистралата Ниш-София, за продължаване на работата по газовия интерконектор, говорихме за железницата от Ниш до българската граница. Важна част от свързаността е за хората от двете страни на границата да имат по-интензивен обмен, важни са ГКПП-тата, както отварянето на нови, така и усъвършенстването дейността на съществуващите”, добави българският президент.

Той отбеляза, че за съжаление регионите от двете страни на нашите граници са едни от най-бедните в Европа. “В тази част се намира и българското национално малцинство, то беше обект на нашите дискусии. Оценяваме високо последните промени в законодателството на Сърбия по отношение и на националното ни малцинство. Трябват още усилия обаче в тази дейност и този прогрес от законодателството на Сърбия да достигне до местно ниво и да имаме местни резултати. Обсъдихме проблемите в тези региони, включващи и липсата на достатъчно инвестиции, ниска трудова заетост, недостатъчен достъп до обучение на майчин език, здравни и социални услуги. Благодаря на Вучич за усилията, които е полагат за решаване на проблема с медиите на български език в регионите с българско национално малцинство, каза Радев.

“Решили сме да продължим със символи, които да водят до помирение, до забравяне на всички проблеми в миналото и да дадем ясен знак, че двете ни държави гледат уверено заедно напред в бъдещето, каза още Румен Радев. Разбрах всяка една дума, от това, което казахте, което показва не колко добре знам чужди езици, а колко близки народи сме, заяви от своя страна президентът на Сърбия Александър Вучич след изказването на Радев. Вучич благодари за топлото посрещане в София и покани Радев да посети Белград през следващите месеци. “Начинът, по който ни посрещате показва уважението ви към Република Сърбия и Република Сърбия ще отговори със същото на вас и на българския народ”, заяви сръбският държавен глава. Радев уточни, че двамата ще посетят районите с българско малцинство в Сърбия по време на официалната му визита там в началото на април, за да видят на място практическите стъпки за подобряване на живота в тези райони. “Икономическото сътрудничество между нашите страни всяка година расте. Износът на Сърбия в България се увеличи с 53%, а на България в Сърбия с 28%, това говори за голям напредък”, подчерта сръбският президент. Той отбеляза важността на инфраструктурната свързаност между двете държави. Важно е да приключим нашата част от магистралата до ГКПП Градина. Помолихме българската страна пътят до София също да се довърши. Намерението ни е да направим повторна електрификация и изцяло да модернизираме линията Ниш – Димитровград. Предвидени са 270 млн. евро за тази цел, което допълнително ще означава укрепване на нашите връзки. Интерконекторът между България и Сърбия започва да се строи, плюс газопроводът между Димитровград и Ниш. Очакваме след 2019 г. най-вече откъм България да идва голямото количество газ”, заяви Вучич.

Той каза още, че от голямо значение за страната му са българските инвестиции. “Държавните органи на Република Сърбия ще се отнасят към българските бизнесмени любезно ще създават благоприятна атмосфера”, обеща сръбският президент.

Вучич благодари на Радев и за подкрепата, която оказва на Сърбия по пътя към Европейския съюз. “2025 година наистина е амбициозна цел. Искаме да постигнем компромис, но дали ще успеем не винаги зависи само от нас”, каза Вучич относно проблема с Косово и Метохия. “Благодаря и за това, което каза президента Радев, че гласът на Сърбия е важно да бъде чут, защото ако някой счита, че решението на Балканския полуостров е в това Сърбия да изгуби всичко, а останалите да спечелят и да са удовлетворени, смятам, че тогава не може да има компромис. За това благодаря на президента Радев и на България, които откликват и искат да чуят проблемите, с които Сърбия се сблъсква”, каза още Вучич.

“Говорихме за проблемите, с които се сблъскват българите, живеещи в общините Димитровград и Босилеград. Готови сме да окажем помощ, за да се промотира българския език и медиите на български език”, заяви Вучич и припомни проблема с 12-те учебника, решен миналата година. Сръбският президент допълни, че Белград е готов да финансира медиите на езиците на националните малцинства. Вучич съобщи още, че към момента 1031 ученици учат български език в Сърбия. “Надяваме се, че тази бройка ще се увеличи”, добави той и обеща, че ще се направи всичко възможно. “На 8 април президентът Радев ще бъде удовлетворен от онова, което ще види в Сърбия”, каза Вучич и заключи, че по-лоялни и по-близки приятели от Сърбия България трудно би намерила.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар