Радев: Политиците не показат достатъчно воля за борба с корупцията – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Радев: Политиците не показат достатъчно воля за борба с корупцията

Президентство на Република България

Президентът Румен Радев обвини политиците, че не показват достатъчно сериозно желание за ликвидиране на корупцията по високите нива. Според него резултати в това отношение ще има едва тогава, когато всички се обединят в тази посока и заработи единен орган, който да се заеме с този проблем. “Не виждам достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта”, заяви президентът Румен Радев по повод готвената съдебна реформа. В същото време обаче той признава, че с реформата в правосъдната система до момента е е направено много. Резултатите обаче засега поне не са впечатляващи. “Истинска съдебна реформа ще има, когато продължим едновременно усилията във всички направления, но най-важното – да имаме единен орган, който да има изрични правомощия за борба с корупцията”, поясни Радев, цитиран от бТВ.

Президентът добави, че румънският модел има и положителни, и отрицателни черти, като поясни, че не е почитател на ничий чужд модел за страната ни. “Може да вземем най-доброто от всеки един модел и е крайно време да имаме точно такъв структурен орган”, каза Радев. По думите му подобен екип от хора, които да бъдат стимулирани от заплатите си, ще “разровят” крупните и съмнителни обществени поръчки в страната. “Трябва дейността на тези органи да дисциплинира нашата политическа класа”, коментира още Радев.

Той добави, че вече се е срещал с вицепремиера Екатерина Захариева по повод съдебната реформа, но ще проведе отново разговори с нея, защото “не иска раздут закон”. “Най-важното условие за една система е професионализмът и моралните качества на магистратите. Надявам се, че с прекия избор вървим в тази посока”, допълни още Радев.

“Ако българското правителство изиграе добре своите карти, ще бъде стабилизирано”, смята президентът Румен Радев по повод предстоящите преговори за закупуването на нови изтребители на нашата авиация. “Това ще допринесе много, стига сме правили инвестиции в недотам технологични производства. Става дума за високи технологии и ангажимент да се инвестира точно в тях”, поясни още Радев. По думите му преговорите винаги протичат трудно, като тези за изтребители са водят поне 5-6 месеца. “Това са сложни преговори, в които трябва да отстояваме своя интерес”, каза Радев.

Президентът изрази надежда, че в скоро време ще се случат нещата, които е обсъждал с правителството на КСНС. “Да има разсрочено плащане на изтребители и кораби, за да се вложат и в проекта за бронираните машини – проектите да вървят заедно”, поясни Радев. По думите му това са важни проекти, тъй като това означава, че ще има разкриване на нови работни места в областта на високите технологии. Радев заяви, че оценява усилията на Министерството на отбраната и на правителството за спазване на поетите ангажименти от консултативния съвет. “Тук има разбиране, има конкретна дейност”, заяви Радев.

“Няма да се правя на експерт по гуми, джанти, болтове, ключове и т.н. – има си техническа експертиза, има си прокуратура. Това е димна завеса за големия въпрос – съдебната реформа”, коментира казуса президентът. По думите му той има свои начини да контролира до известна степен НСО, но “в никакъв случай президентът не трябва да дава пример за погазване на закона”. “Не бягам от своята отговорност към НСО”, допълни още Радев.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар