Радев пред О'Брайън: Борбата с корупцията не трябва да е подвластна на политика

Радев пред О’Брайън: Борбата с корупцията не трябва да е подвластна на политика

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Силна икономика, проспериращо общество и свободни медии могат да се градят само на върховенството на правото и това изисква борбата с корупцията да не е подвластна на политически или други съображения”. Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководителя на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ посланик Джим О’Брайън, който е на посещение в България, съобщиха от президентския прессекретариат.

Държавният глава оцени високо подкрепата, която гражданското общество у нас получи по линия на Закона “Магнитски” и подчерта необходимостта от реална политическа воля за извършване на реформа в системата на правосъдието.

“Такава реформа ще създаде качествено нова бизнес среда в България, условия за привличането на стратегически инвестиции и преди всичко ще укрепи държавността”, посочи Румен Радев.

Президентът открои и усилията на двете служебни правителства през изминалата година за увеличаване на прозрачността в работата на изпълнителната власт.

“Българското общество очаква от прокуратурата конкретни действия по внесените от служебните правителства през м.г. редица сигнали за извършени нарушения в управлението, което е задължително условие за връщането на доверието в институциите”, подчерта още президентът.

Провеждането на честни парламентарни избори, разработването на законодателната рамка, необходима за прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, процеса на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Шенген, както и енергийната диверсификация, също бяха сред акцентите на срещата.

 

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар