Радев публикува стенограмата за КТБ – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Радев публикува стенограмата за КТБ

Президентство на Република България

Румен Радев в крайна сметка публикува стенограмата от заседанието, на което на 29 юни 2014 г, при президента Росен Плевнелиев, в приръсътвието на редица представители на голяма част от политическите сили, тогавашният премиер Пламен Орешарски, тогавашният шеф на БНБ Иван Искров, хора от администрацията на президента, тогавашният председател на Народното събрание Михаил Миков и др. На сайта на Президентството въпросният документ бе публикуван късно този следобед. Определено съдържание в документа обаче са заличени.

“Мотивите ми да публикувам тази стенограма бяха ясни от самото начало. Моите резерви и причината да има отказ в началото на мандата ми, също са ясни – нямаше как да публикувам тези стенограми в предизборния дебат или по време на консултациите за съставяне на нов кабинет”, заяви президентът Румен Радев по време на интервю за бТВ и предупреди, че съдържанието на публикувания документ не бива да се превръща в инструмент за предизвикване на напрежение в страната, предаде БГНЕС.  

Държавният глава напомни, че истината за случилото се с КТБ и идентифицирането на отговорните за колапса на финансовата институция би следвало да бъде търсена в рамките на съдебен процес. “Истината трябва да се фокусира и да се търси в съда. Там е мястото, където трябва да разберем какво се е случило с тази банка. Трябва да имаме доверие в българския съд, макар и да има много какво да желаем от българската съдебна система”, каза още Румен Радев. Президентът напомни, че решението за публикуване на стенограмата е в правомощията на президентската институция, а всички участници в срещата са били навременно предупредени и консултирани за нейното оповестяване. Стенограмата е оповестена в нейната цялост, като единствено са премахнати имена на банки и финансови институции, различни от КТБ, уточни президентът.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар