Радев – равносметката за първите 365 дни – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В първите му 365 дни като президент имаше спорове за изтребители, разсекретяване на стенограми и вето върху няколко закона, предаде Нова телевизия.

На 22-ри януари 2018 година се навършва точно една година от встъпването в длъжност на президента Румен Радев.

В първите му 365 дни като президент имаше спорове за изтребители и за антикорупционно законодателство, разсекретяване на стенограми и вето върху няколко закона. Радев проведе десетки международни срещи на високо ниво и дори участва в учебни въздушни сражения.

Президентската мисия на Румен Радев започна в период на политическа криза. Още през първата седмица от мандата си той трябваше да сформира служебно правителство.

Отношенията между служебния кабинет и държавния глава се изостриха, когато се заговори за промени в изборното законодателство във връзка с уседналостта. По-късно раздорът с редовната изпълнителна власт дойде заради намерението на парламента да ревизира сделката за купуването на изтребилите за армията.

Антикорупционен орган, който да е независим от парламента и да разследва. Опит за това държавният глава събира по време на посещенията си в Гърция, Румъния и Италия.

През есента опитът на Румен Радев да заговори със законотворците на един език по въпроса за антикорупционния орган остана без резултат и той наложи вето на антикорупционния закон. В последствие управляващото мнозинство не се съобрази с критиките на президента и отхвърли ветото.

За гражданите и медиите Радев разсекрети стенограмите от заседанията на Консултативния съвет по национална сигурност от 2014-та – тези, отнасящи се до кризата около КТБ. През медиите той дори покани Цветан Василев да се върне в България, за да даде показания.

В рамките на първите му 365 дни му се оплакаха и главният прокурор Сотир Цацаров, и председателя на ВКС Лозан Панов. Цацаров заяви, че не иска да бъде изваден от съдебната власт, а Лозан Панов се оплака за технически проблем с автомобила на НСО, който го вози.

Равносметката на президента в международен план – твърда позиция за приемането ни в Шенген и в Еврозоната, както и за отпадането на икономическите санкции срещу Русия.

През декември във Франция, за втори път от началото на мандата си, президентът облече бойната униформа и влезе в симулация на въздушно сражение.

 

Извън протокола през първата година на президента Румен Радев остана рафтингът – подарък от първата дама за рождения му ден, посрещането на две деца в резиденция “Бояна”, пазаруването в кварталния магазин  и неформалните срещи с пострадалите от взрива в Хитрино.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар