Радев: Самолетите “Грипен” не са кремвирши, те са по поръчка – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Грипен” не са кренвирши, за да бъдат ей така произведени. Те се произвеждат по поръчка”. Това коментира от Букурещ президентът Румен Радев по повод задочния сблъсък с управляващата партия ГЕРБ по темата с изтребителите, съобщи bTV.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини Румен Радев в лобизъм, на което държавният глава отговори: “Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция, защото нали знаете, че за корупцията трябват две страни”.

Бившият военен министър Бойко Ноев обяви днес, че моделът самолети “Грипен”, който България е избрала, вече няма да се произвежда и решението е опорочено. “Това не са кренвирши, те се произвеждат по поръчка”, отвърна на това президентът, който е бивш главнокомандващ ВВС.

Радев се опасява, че проектът за купуване на изтребител може да бъде изкуствено забавен. “Ние постигнахме един много добър консенсус, всички знаем какъв е проблемът, всички знаем, че трябва да се инвестира във въоръжените сили. Имам уверенията, че докладът и анализите са готови, но при мен не е постъпвало нищо. Това, което започна през последните няколко дни с всичките анкетни комисии е ясен знак, че въпросният проект ще бъде протакан”, смята той.

По думите му “нерви” проявяват тези, които са задали сроковете за експертен анализ кой е най-подходящият нов изтребител за ВВС. Именно този анализ, оповестен в края на служебното правителство, показа, че “Грипен” са по-подходящи от фаворизираните до този момент стари американски Ф-16.

Държавният глава отвърна задочно и на обвинението на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната трибуна, че е нарушил Конституцията по време на вчерашния празник в Свищов, като не е поканил депутатите на срещата си с кмета на града Генчо Генчев. Радев беше вчера на официално посещение в Свищов по повод честванията на 140 години от освобождението на града от турско робство.

“Явно някои хора губят нервите си, когато се говори за силен единен орган за борба с корупцията. Къде беше г-н Цветанов по време на зарята? (…) Няма как да бъдеш изгонен от нещо, на което не си поканен. Г-н Цветанов трябва да свикне с мисълта, че български политици могат да се виждат свободно в негово отсъствие”, заяви президентът.

От Президентството пък уточниха, че на въпросната среща, освен Цветанов, не са били допуснати и областният управител на Велико Търново Любомира Попова, заместник-областният управител Детелина Борисова, председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов, както и народният представител от ПГ на ГЕРБ Станислава Стоянова. От екипа на Радев допълниха, че посещението при кмета на Свищов не е било тържествена среща, а предварително планиран работен разговор.

Президентът засегна и скандалите с НДК, където първо Мирослав Боршош беше освободен от директорския пост на фона на съмнения за злоупотреби, а след това беше скоропостижно върнат след решение на премиера Борисов с което целият комплекс беше отнет от министерството за европредседателството на Лиляна Павлова, за да бъде даден на културното министерство и Боил Банов.

“Така не можем да се готвим за европредседателството. Европредседателството означава доверие към страната, която води това европредседателство. Говорим за прозрачност, говорим за върховенство на закона (…) Това, което става в момента в България дава отговор от само себе си (дали има прозрачност и върховенство на закона – б.р.)”, заяви Радев.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар