Радев: Скопие ще чуе „да“ за ЕС, когато спре възродителния процес

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Докато в Северна Македония продължава „този своеобразен възродителен процес“ и „нашите сънародници са подложени на една изтънчена асимилация“ и основните им права са потискани, България няма как да каже „да“ на старта на преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз. Това коментира президентът Румен Радев в Бърдо, Словения, където е днес за срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани.

Рано сутринта Радев се срещна два пъти с премиера на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев. Първо от 7.30 ч. бе срещата му по покана на европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. Веднага след това Радев и Заев се видяха и по покана на канцлера на Германия Ангела Меркел на обща среща с президента на Франция Еманюел Макрон.

След срещите Радев коментира, че целта е била да се търси начин за преодоляване на препятствията. „Нашите европейски партньори все повече разбират същността на проблема със Северна Македония. Това е системната дебългаризация, системното унищожаване на българското културно-историческо наследство, воденият от десетилетия възродителен процес“, обясни президентът.

По думите му „тези срещи се провеждат на фона на множество сигнали за преследване и заплахи към хора с българско самосъзнание в процеса на преброяването“ в Северна Македония. Радев припомни и последната история за подмяна на български паметник в РСМ, което според него е доказателство, „че се преследват не само живите, а че се унищожава и паметта“.

„Потискането на правата на македонските българи, които са граждани и на България, е предизвикателство и за самия ЕС. Призовах за европейска солидарност с тях и с България“, каза още Радев след срещата.

Той подчерта, че София очаква ясни правно-обвързващи документи, защото „българският народ има изострена позиция по тези въпроси, тя е непреходна“. Той обясни, че РСМ трябва да направи малка промяна в Конституцията си, за да включи българите в  нея, както са включени и останалите народи, живеещи в страната. „Това равноправие да бъде тържествено провъзгласено от парламента, президента“, каза Радев.

По думите му в Скопие само губят време, като чакат в София да дойде „правителство и парламент, които да загърбят“ тези проблеми. Ключът към България е пълното изпълнение на договора за добросъседство от 2107 г., посочи Радев. На въпрос не може ли тези проблеми да се решават и след старта на преговорния процес на РСМ с ЕС, който не приключва бързо, президентът обясни, че за последните 4 години сме чули всякакви декларации, които не се изпълняват и затова имаме нужда от правнообръзващи гаранции.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар