Радев: Служебният кабинет е модел за излизане от безпътицата, в която се намираме

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Така е по Конституция и аз не бягам от тази отговорност. Винаги съм се водил от критериите за компетентност и професионализъм и отговорност за бъдещето на България. Това съм търсил, когато съм подбирал министри, без оглед на техните политическите пристрастия. Това заяви пред Българското национално радио президентът Румен Радев.

“Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност. Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми – финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност”, коментира още той.

 

Според държавния глава този служебен кабинет е модел за излизане от безпътицата, в която се намира в момента България: “45-ото Народно събрание показа точно тази безпътица. Това, което се случи в 45 парламент е урок за всички партии”, уточни той. За него най-важното било да постигне баланс между професионализъм, отдаденост и отговорност. По думите му това е кабинет на демократичното единодействие.

 

Румен Радев изказа опасение, че може да се стигне до трети парламентарни избори тази година: “Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в рамките на следващия парламент. Не е добре да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции. Народното събрание е контролира изпълнителната власт, една функция, която беше отслабена значително по време на управлението на г-н Бойко Борисов”.

 

По думите на президента има “заложени бомби под това правителство, които са на дистанционно управление”: “Правителството на Бойко Борисов отказа да внесе актуализация на бюджета, което върза ръцете на този кабинет. Той трябва да търси допълнителни възможности. Това допълнително го натоварва. Отишлото си правителство абдикира от една изключително важна задача за управлението на България – да депозира неговия План за възстановяване и устойчивост в ЕК. По този начин отново постави служебния кабинет в една изключително трудна ситуация. Защото това е план разработван почти година от всички дирекции към министерствата от голям екип към МС, с много секретна информация, с дълги комуникации с Брюксел и забележки от там, които не са достъпни до обществеността.”

 

Радев заяви, че в рамките на дни ще бъде взето решение за Плана за възстановяване – дали да бъде внесен в този вид, като така всички негови пасиви ще бъдат “хвърлени върху служебното правителство”, или да бъде актуализиран.

 

Според държавния глава гражданите трябва да бъдат включени по-активно в управлението на държавата. “Ние трябва да изградим здрав фундамент на обществените отношения. Аз като президент съм си поставил тази задача, с госпожа Йотова работим в тази посока. От това правителство очаквам да направи първата крачка, макар и минимална”, уточни Радев.

 

Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че олигархията е негова. “Всяка олигархия се стреми да започне да работи и със следващото управление. Няма как олигархията – Васил Божко или който и да е олигарх, да стане олигархия на Радев. Ние имаме различна ценностна система с предишния премиер (Бойко Борисов – б.р.), те дори не се пресичат”, коментира президентът в отговор на спекулации, че в правителството, съставено от него, има хора, близки до обвиняемия бизнесмен Божков.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар