Радев срина „будителите“ на „Промяната“ с цитат от Паисий: Когато една държава се управлява от неразумни управници, падението е неизбежно

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Когато една държава се управлява от неразумни управници, то падението е неизбежно. Проникновен и мъдър е бил Паисий Хилендарски. Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на изложба по случай 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“ в Българската академия на науките /БАН/.

Президентът очевидно визира последните управници, които той въдвори във властта – Киро, Асен и тяхната „Промяна“, които сринаха държавата за осем месеца.

Румен Радев заяви, че БАН на практика е първата българска държавна институция. Той поздрави хората, които днес носят с делата си заветите на нашите възрожденци, че именно знанието и науката са продължението на възхода на българската нация.

„Тази малка по обем, но велика, неизмерима по съдържание и смисъл книжка, обърна историята на развитието на нашата нация“, каза държавният глава по повод „История славянобългарска“ и допълни, че тя полага основите за национално обединение на българския народ и стремеж към отключване на свободата.

По думите му представата на Паисий Хилендарски е да даде вяра на нашия народ, а водещият мотив в тази книжка, е „чети, за да знаеш“.

„Паисий осъзнава, че историята на една нация не е само летопис, а, че основата е културното развитие на един народ и неслучайно отделя специално внимание на делото на светите братя Кирил и Методий“, добави президентът.

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев подчерта, че „науката е слънце“. „Имаме нужда от вашата светлина повече от всякога, имаме нужда от будители, имаме нужда от вашата подкрепа“, обърна се той към представителите на академичната общност.

Пулев заяви, че служебният кабинет е доказал, че е кабинет на действието.

„Вярвам, че духовното начало трябва винаги да триумфира и да доминира нас материалното“, каза той, но съобщи, че смята да поговори за пари, защото, по думите му, това е една важна тема.

„Преди няколко дни внесохме за одобрение нова европейска програма и разчитаме, че ще бъде одобрена в максимално кратък срок“, заяви министър Пулев и обясни, че програмата е за научно-изследователска дейност.

Той уточни, че такава програма, специално ориентирана за БАН, има за първи път и нейният бюджет е 2 млрд. лева.

По думите му БАН ще може да си взаимодействат с представители на бизнеса. „Разчитаме на вас да продължавате да осветяване пътя, а ние ще бъдем до вас с финансирането“, каза още министърът на иновациите и растежа.

Румен Радев благодари на министър Пулев за усилията, които полага за науката. „Оттук нататък нациите, които ще определят дневния ред и ще диктуват правилата, са от тези държави, които отделят внимание на науката и на образованието“, смята държавният глава. Той изрази убеденост, че това е пътят – повече ресурси, инвестиции, но не само в оборудването, а в хората.

„Вярвам, че България има здрави основи и смело ще върви напред“, каза още президентът.

Акад. Юлиан Ревалски от своя страна заяви, че Денят на народните будители е ден за почит и размисъл към духовните водачи, повели през възходи и падения българския народ. Той подчерта, че за нас това е епохата на българското Възраждане и будители са хора от всички съсловия на българското общество.

Акад. Ревалски допълни, че празникът устоява на политическите превратности и ни дава възможност да почитаме и помним своята история.

Според него един от най-често задаваните въпроси по повод празника е дали има будители в съвременното общество и кои са те. „Да, има будители и днес и те са сред нас“, заяви той и допълни, че научният и обществен прогрес не се самопораждат.

„Народният будители написва преди 260 години „История славянобългарска“. До нас е достигнало само това, което той е искал да остане в историята“, обясни акад. Ревалски. По думите му Паисий Хилендарски се стреми да даде автентично познание на нашия народ, хронологично подредена и модерна за времето си история, в която се разказва за величието на българските владетели, безстрашни и силни във войни и пр.

„Иска неговата историята да бъде жива памет, преминаваща през вековете и безспорно успява“, заяви той и подчерта, че е наш дълг да я пазим.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар