Радев: Съществуването на демократична и правова държава е немислимо без хора, готови да отстояват принципите на правото

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Съществуването на демократична и правова държава е немислимо без хора, готови да отстояват принципите на правото и да създават условия за свободното развитие на човека и гражданството общество.

Това посочва президентът Румен Радев в приветствие до юридическата общност в България по повод 16 април – Деня на Конституцията.

Държавният глава поздравява юристите и съдебните служители с професионалния им празник и припомня, че те са призвани ежедневно да градят доверието в правото и способността му да бъде непреодолима гаранция за демократичната същност на съвременната държава.

 

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България.  Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.

През 1879 г. на тази дата е приета Търновската конституция – първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на новоосвободената държава.

През 2019 г. България отбеляза 140 години Търновска конституция с Тържествено заседание на Народното събрание във Велико Търново.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар