Радев: Твърдо „не“ на помощта за Украйна, правителството служи на чужди интереси

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Правителството трябва да отговори бързо на въпроса защо само на България и Полша са спрели газа. Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всичките измерения на този конфликт. Не случайно отдавна призовавам за внимателно и отговорно отношение на България към този конфликт“, заяви президентът Румен Радев по повод казуса със спрените доставки от „Газпром“ на газ към България.

Също така резервиран ли е достатъчно капацитет за доставки от Гърция и други страни, защото ако не е, ние ще видим посредници. Навярно ще намерим алтернативно решение, но това ще изисква и време и средства и означава много по-високи цени и рискове за доставки, посочи президентът.

Излизат редица разкрития къде отива българското оръжие и аз не доумявам как министърът на икономиката ще обясни на българите и на левите хора, че българското оръжие подхранва този конфликт, каза още Радев.

Президентът доста тъповато се изяви със странен пацифистки цитат, който според него е казан „наскоро от Вацлав Хавел“. Както е известно, великият чешки драматург и политик не е сред живите вече повече от десетилетие.

„Многократно съм настоявал и твърдят, че тези 3 млрд. от бюджета не обслужват нашия интерес, а на други държави, които безплатно транспортират газ през държавата ни. Това, което стана с доставките на газа ще е тест на европейската солидарност. Ще помогне ли ЕС на енергийно най-зависимата държава. Правителството дължи отговор на гражданите чий интерес обслужва – техните или нечии други“, допълни Радев.

Президентът се обяви категорично против доставките на оръжия за Украйна.

„Това означава навлизане на България в конфликта. Не виждам вече риторика за мир. Ескалира войнствената риторика и призивите за победа. Нека сме наясно какво означава това – ако победата означава самоунищожение и икономическа ликвидация на Европа, то ние вървим в тази посока. България трябва да бъде част от усилията за мир. Удължаването на конфликта ще има пагубни отражения. Аз мисля, че няма нужда от посещение в Киев. Нека чуем дебатите в парламента. Аз категорично имам свое отношение по въпроса“, обясни държавният глава.

Той коментира и призива на Кирил Петков всеки българин да дари по една заплата за закупуване на боеприпаси в Украйна.

„Според мен, политици, които губят чувствителност за проблемите на своя народ не могат да помогнат на други народи. Аз съм дарявал свои заплати, за последно на бедстващите пенсионери във Видин по време на ковид вълната, за Българската Коледа, църкви и култура. Призовавам политиците преди да помагат на света, да погледнат към бедстващите българи“, завърши той.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар