Радев: Трябва да гарантираме сигурен вот – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За нас е изключително важно в резултат на консултациите да има мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес, високо доверие в здравните мерки, така че да имаме нормална избирателна активност, да бъде избран легитимен парламент. Само той може да излъчи устойчиво и добре работещо правителство и да се започне демонтажът на порочния управленски модел”. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите за изборите, които провежда.

Според Радев е важно да се изгради доверие към машинното гласуване. “Важно е да имаме прозрачност, надеждност и високо доверие в процеса на одит и сертифициране на машините”, заяви президентът.

Пред държавния глава от Обществения съвет към ЦИК обявиха, че е възможно провеждането на изборите по време на епидемията от коронавирус. Според Обществения съвет подготовката трябва да започне. Препоръката е да се разгледат всички възможни действия за регистрация на партии, коалиции и наблюдатели онлайн.

От срещата стана ясно още, че Общественият съвет е анализирал проведени близо 100 изборни процеса по целия свят. Така е стигнал до заключение, че е възможно провеждането на изборите, при спазване мерките.

Според Обществения съвет е неудачно въвеждането на гласуване по пощата заради липсата на такъв опит в страната. Това става първо с експерименти, след което се въвежда.

Относно карантинираните избиратели от Обществения съвет посочиха, че има възможност, предвидена в Изборния кодекс, да се издават правила, които да осигурят възможност лицата, поставени под карантина, да гласуват с подвижна избирателна кутия.

От Обществения съвет предлагат, ако се стигне до промени в Изборния кодекс, след приключване на изборния ден да се направи заснемане на преброяването на бюлетините, което има възможност да се излъчва в реално време и онлайн. Така ще се избегне струпването на хора в изборното помещение, които имат право да наблюдават процеса.

По повод на машинното гласуване стана ясно, че устройствата могат да бъдат дезинфекцирани с етилов спирт. С това от Обществения съвет призовават избирателите да не се притесняват, че машината предпоставя по-висок риск от заразяване, отколкото гласуването с хартиена бюлетина.

Според проф. Мирчев датата 28 март не трябва да се променя с по-задна. “Какво гарантира, че на 28 април болните ще бъдат по-малко, нищо. Това не е аргумент. Изборите трябва да са издърпани напред”, коментира той.

Дончо Пачиков посочи, че е възможно наблюдателите да подпомогнат здравните власти, като осъществяват контрол върху спазването на мерките.

Росица Матева от Обществения съвет е на мнение, че не е необходимо разкриването на повече секционни комисии за предстоящите избори.

“Ако бъде направена организация – да се гласува през стая и организация на движението, то това би било достатъчно и без допълнителни ограничения”, отговори Матева на въпрос на вицепрезидента Илияна Йотова дали трябва да има “зелени коридори” в деня на вота.

На финала на срещата с членовете на Обществения съвет към ЦИК президентът отчете, че подобни дискусии са начина да се подобрява изборният процес.

“Консултациите са, за да изчистват противоречията и да се търсят най-добрите решения. Гласът на обществото трябва да се чува в процеса на подготовка на изборите”, заключи Радев.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар