Радев хвали САЩ за санкциите по закона „Магнитски“ – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Радев хвали САЩ за санкциите по закона „Магнитски“

стоп кадър/ Summit for Democracy

Санкциите на САЩ по Закона “Магнитски” дадоха силна подкрепа на демокрацията в нашата страна, заяви днес (вж. началото на записа) президентът Румен Радев, който участва във видеосреща на високо равнище по покана на американския президент Джо Байдън. Той отбеляза, че преходът от тоталитарна система към пазарна икономика е минал през втора форма на авторитаризъм, отхвърлена с протестите на гражданското общество през лятото на 2020 г.

“Събитията в България през последната година доказаха, че демокрацията е дълбоко вкоренена в българското общество. То е жизнено и достатъчно силно да се противопостави на корупцията и авторитаризма, а хората са готови да отстояват гражданските си права. Институциите ни доказаха, че са способни да провеждат честни и свободни избори”, каза Радев. Той сподели накратко поуките от прехода, извършен в България през последните 32 години: “Преходът от централно планирана към пазарна икономика може да доведе до дълбоки социални сътресения. У нас той не успя да изкорени бедността и породи емиграция и мащабна корупция. Безнаказаните корупционни практики, концентрацията на медийна собственост и нарастващата обществена апатия през изминалите години създадоха предпоставки за възход на нов тип авторитарно управление”.

В различните панели на международния форум, който се провежда онлайн днес и утре, участват държавни и правителствени ръководители от 111 държави, представители на неправителствени организации и журналисти с принос към укрепването на демократичните ценности и институции. Срещата се фокусира върху предизвикателствата пред демократичните общества, както и върху общите усилия за гарантиране на политическите свободи, прозрачното и отчетното управление, овластяването на гражданското общество, свободата на изразяване и независимостта на медиите.

Като главни задачи пред нашата държава Радев открои борбата с корупцията, укрепването на независимостта на съдебната власт, осигуряването на отчетност на прокуратурата и качествен законодателен процес. “Корупцията вреди както на страните, които са пряко ограбвани, така и на тези, които осигуряват убежище за придобитото по престъпен начин”, каза той и призова за общи действия в международен план. В този смисъл президентът даде за пример подкрепата за българските граждани, изразена с резолюцията на Европейския парламент от м. г. по отношение на върховенството на закона в България, санкциите, наложени от администрацията на САЩ по закона “Магнитски”, както и доверието, което демократичната общност у нас възлага на професионализма на Европейската прокуратура при разследването на корупцията и измамите с европейски средства.

В срещата на високо равнище не бяха поканени Русия, Китай, Турция, Унгария, Беларус и други държави, които по преценката на САЩ се разминават с демократичните принципи. Затова пък бе поканен Тайван, което разгневи двойно Китай.

Източник: Сега

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар