Радев чака решение на НС преди да връчи втория мандат – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Радев чака решение на НС преди да връчи втория мандат

Президентство на Р България

Народното събрание следва да постанови акт по указа на президента, съдържащ предложение за избор на министър-председател и последвалото заявление за отказ от кандидата. Това съобщи БНР, като се позова на прессекретариата на държавния глава Румен Радев. Едва когато Народното събрание се произнесе, президентът може да продължи конституционната процедура. 

Какво следва?

Президентът трябва да връчи втория проучвателен мандат за правителство на втората по големина политическа сила – ПП-ДБ. Тя има 7-дневен срок да изпълни мандата със състав на кабинет или да се откажат от него.

Изборът на кого да връчи третия мандат остава за президента Румен Радев. Ако и тази процедура се окаже неуспешна, според последните промени в Конституцията президентът трябва да избере служебен премиер между председателя на НС, управителя или подуправител на БНБ, председателя на Сметната палата, омбудсмана или техните заместници. Служебният кабинет действа в условията на работещ парламент.

А държавният глава избира кога да насрочи дата на изборите. Те не трябва да се проведат по-късно от два месеца след приключване на процедурата по раздаването на мандатите.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар