Радостин Василев дал 500 000 лв. за проект, писан и подаден за един ден от сдружение на един ден

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проверки на всички договори, сключени по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2022 година назначи служебният спортен министър Весела Лечева, заради смущаващи обстоятелства, на които се натъкнал екипът ѝ.

По думите ѝ, тя заварила доста скандали в спорта, нездрава обстановка за работа, приятелски и политически назначения, които не се базират на професионализъм и експертиза.

„Това са средства, които се разходват за превенции на зависимости сред младите хора и е изключително важно как се реализира тази програма. Оказва се, че са дадени много средства на организации без административен опит. Те получават десетки, стотици хиляди левове. Ще дам пример с една организация, която е създадена в деня, в който подава своето заявление и проект за финансиране. Одобрена е от министъра в оставка с бюджет от 500 000 лева. Тази организация има нула дни административен опит, но трябва да реализира кампания за борба със зависимостите“ – така Весела Лечева обясни пред БНТ защо се е наложило да проверяват програмите, свързани с младежките дейности.

Проверка на Actualno.com установи, че великотърновското сдружение „Младежка радост“ е получило 490 953 лева с проект „Спри агресията в себе си“ от министъра на спорта Радостин Василев – представител на „Има такъв народ“ в последното редовно правителство. Проектът е подаден на 13-ти юни тази година от сдружението, регистрирано на 13-ти юни в Търговския регистър с управител 24-годишната Симона Петрова. Получил е 65 точки – най-малко от всички финансирани. Въпреки това е одобрен още същия ден в тематична област „Превенция на агресията сред младите хора“.

Излиза, че цялата работа за спечелване на половин милион лева е свършена за няколко часа, буквално. Няколко дни по-рано – на 8-ми юни е проведено самото учредително събрание на „Младежка радост“. На следващия ден документите са подадени в Търговския регистър, а самото вписване е станало на 13-ти юни. Можем да предположим, че спечеленият проект още същия ден е донесъл голяма младежка радост на сдружението.

 

Негови учредители, освен Симона Петрова, са 35-годишната Христина Ганева от Велико Търново, 48-годишната Галя Андреева от Белене, 36-годишната Дора Драгиева-Христова от София, 33-годишният Калоян Кънев от Килифарево, 24-годишният Йордан Сергев от Велико Търново и 28-годишната Йоанна Недева от Варна. По проекта младата организация ще проведе по една обучителна дискусия с психолози и треньори в три града – София, Велико Търново и Габрово, където Радостин Василев е водач в листата на ПП, по един младежки фестивал и по един концерт.

Водещите на събитията във всеки град ще получат между 4900 и 6500 лв. По няколко фотографи, оператори и монтажисти ще снимат концертите. Двама „популярни изпълнители“ ще вземат по 15 000 лв. на участие. Може и по 45 000 лв. на човек, ако изпълнителите са едни и същи в трите града. Предназначените за реклама средства са 50 000 лв. Също толкова интересно е, че месец преди да кандидатства и получи проект за половин милион, Симона Христова е вписала в Търговския регистър своя еднолична фирма „Гала Ивент 98“ ЕООД с предмет на дейност – организиране на събития, форуми, семинари, изложения, конференции, кръгли маси, бизнес срещи, фирмени събития, приеми, тържества; ПР услуги, медийно посредничество, рекламна дейност, консултантска дейност в областта на организирането на събития.

Сходна е картината с пловдивското сдружение „Национален център за психологическа подкрепа и ментално здраве“, което е получило одобрение за сумата от 357 510 лева за проект „Стимулиране на физическата активност сред учениците и младите хора през свободното им време с цел изграждане на устойчиви здравословни навици“. То се представлява от 35-годишната Таня Петрова, а председател на УС е 47-годишната Детелина Стаменова-Гърдева. Създадено е през май месец тази година, също без никакъв административен опит. Тематичната област, в която е спечелена сумата, е „Насърчаване на здравословен начин на живот за физическо, психично и емоционално здраве“. Сериозната сума от 479 884 лв. за проект „Спорт срещу агресия“ е спечелила фондация „Борис Христов“ – София, пак в тематичната област „Превенция на агресията сред младите хора“. Странни в случая са няколко факта. Първо фондацията не изглежда съвсем като младежка структура. Нейни представители са 67-годишният Бойко Цветанов, 46-годишният Стоян Бончев и 47-годишният Николай Ангелов. И още – нейната основна дейност е популяризиране творчеството на големия български оперен певец Борис Христов в страната и чужбина.

Очаквайте втора част

Източник: actualno.com


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар