Мъжът, счупил с чук плоча от Паметника на Съветската армия: Мотивирах се от Путин

Разбилият плочата на Паметника на Съветската армия го изкарват герой, вместо да възстанови щетите. Никой не говори за това

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Разбилият плочата на Паметника на Съветската армия го изкарват герой, вместо да възстанови щетите. Никой не говори за това. Паметникът е собственост на областната управа, като е даден за управление и поддръжка на Столична община. Ако тя трябва да възстанови щетите, означава всички ние. Това каза в предаване на Поглед инфо, пред Валентин Кардамски, председателят на БСП – София, Иван Таков.

Иван Таков обясни, че столичните социалисти са стартирали общонационална подписка за запазване на Паметника на съветската армия и на същото място, на което се намира, защото той е на всички българи. Той се ангажира да отправи въпрос пред столичните общински съветници още тази седмица, дали Общината ще възстанови потрошената плоча в сегашния ѝ вид. „Или Столична община ще излезе и ще каже, плочите да бъдат премахнати? Защото били опасни за преминаващите? Това може да се използва за претекст, за да бъде ограден и да няма достъп до него, за да бъдат ограничени хората да не стигат до него? Щом като е опасен, тогава трябва да се ремонтира, за да е безопасен“, категоричен беше Иван Таков. По думите му в България има над 130 паметника на съветската армия и руските войни. „Тази памет не е само на София, а на цяла България и Европа. В Берлин, Виена и редица други градове никой и никога не си е помислил да ги осквернява. Може ли ние да обвиним Германия и Австрия, че са големи русофили? Не! Но това е памет и те я пазят. Точно тя е тази, която ги е освободила от най-мрачния им период – от фашизма“, добави той.

По повод рязко изостреното говорене с омраза от неолибералите към русофилите в България, че вече няма мир, а е война, че трябва те да бъдат горени и пр., Таков отговори: „Да горим русофилите е призив, който ми напомня на онази част от историята преди 80 години, с онова, което са правили фашистите и нацистите в концлагерите. Това ли искат да се случи? Това ли са демократичните ценности, които изповядват тези хора. Ужасяващо е. Имаме едно много сериозно възраждане на неофашизма не само в България, но и в цяла Европа. Това е изключително опасно, като явление“, категоричен беше Иван Таков.

„В листите на БСП в София са изключително ерудирани и образовани хора. Има млади, такива с опит, включително политически, интелектуалци, професори и пр. Това е микс, който в предизборната кампания ще се открои спрямо другите партии. Познавам всички. Всеки би бил достоен представител на БСП в Народното събрание. Не е важно на всяка цена БСП да бъдем в управлението. Много често сме отстоявали идеите и политиките си и като опозиция, но ясна. Да се противопоставим на 30 годишния неолиберален модел. Виждаме неравенствата в цял свят, но у нас са най-ярки. Не може всичко да е в интерес на едни хора, които стават все по-богати. Нашата идея е – гръбнака на икономиката да е малкият и среден бизнес и хората на наемния труд, които трябва да защитаваме все по-отчетливо“, каза Иван Таков.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар