Развитието на войната в Украйна оказва влияние върху икономиките – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

 Развитието на войната в Украйна оказва влияние върху икономиките

Стоп кадър, бТВ

Развитието на войната в Украйна оказва влияние върху икономиките. Виждаме го през повишена несигурност и затруднена търговия в някои от секторите, където Русия и Украйна са ключови пазари. И особено по отношение на енергийните суровини, което има директно отношение към инфлацията. … Когато говорим за енергийни суровини, това не е чиста пазарна икономика, политиката играе водеща роля„. Коментара пред БНР направи икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.


 Според него водещата дума остава „несигурност“:

„Когато има висока несигурност, започва да става по скъпо. България изтегли дълг на международните цени на доста по-скъпа цена от това, което бяхме свикнали. Още с дебата за Бюджета за следващата година темата за цената на външния дълг ще бъде една от основните„.

Икономистът обясни, че линията на бедност, която държавата определя, следва официално обявената линия от НСИ:

„Тя не е политическа, а е на база на изследването на доходите и условията на живот – 60% от медианния доход. Тези 504 лева всички експерти ги знаем от няколко месеца“

„Борбата на централните банки с инфлацията, покачвайки лихвите, ще повлияе на икономическата активност и е много вероятно западният свят да навлезе в рецесия“, коментира Ганев. 

 „В годините на въртележка на служебни кабинети и постоянни избори изоставаме от Европа. Точно в годините на политическа нестабилност ние не догонваме Европа, тя успява да расте по-бързо от нас“, подчерта икономистът от Института за пазарна икономика. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар