Разказ на оцелял след катастрофата с хеликоптер в Камчатка (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Осем души бяха спасени по чудо, след като хеликоптер се разби в езеро на полуостров Камчатка. Машината с трима души екипаж е извършвала полет с туристи от Санкт Петербург и Москва. Няма вероятност да бъдат открити живи останалите 8 пътници. Сред тях са дете и командирът на полета.

Хеликоптерът Ми-8 пада в ледените води на Курилското езеро при много лоша видимост. Един от пътниците – Виктор Стрелкин от Санкт Петербург – разказва, че е бил заспал по време на полета и усетил, че нещо се случва едва, когато водата го блъснала в лицето.

“Успях да разкопчая колана си и да стигна до място, където имаше въздух, и успях да си поема дъх. След това водата рязко нахлу и изпълни хеликоптера”, казва Стрелкин пред официалния сайт на Камчатски край.

Виктор Стрелкин е имал късмет. Седял е на първия ред, а вратата на пилотската кабина е висяла отворена след удара.

“Прозорецът на пилотската кабина беше счупен. Започнах да плувам към повърхността. Предполагам, вероятно, дълбочината е била 8-9 метра”, допълва той.

Според него е било възможно да избяга от потъналия хеликоптер благодарение на ясен алгоритъм за действия при извънредни ситуации и поддържане на спокойствие. Той се е занимавал с фрийдайвинг.

Но дори, когато успява да изплува на повърхността, осъзнава, че спасението му все още е далеч.

“Водата беше студена, видимостта беше около 20 метра, имаше гъста мъгла. Изплуваха и други хора и крещяха за помощ. Кецовете ме дърпаха към дъното. Едва успях да ги сваля. Не можех да плувам по корем и разбрах, че няма да издържа дълго в такива условия”, спомня си Виктор.

Температурата на водата е била около 5-6 градуса. Оцелелите остават в нея около 5 минути. За толкова време до тях достигат две спасителни лодки. Това са служителите на природния резерват” Кроноцки”, които по това стоят на брега в очакване на хеликоптера. Когато чуват шума от потъването му веднага тръгват със спасителните лодки.

Виктор е изваден пръв. Според него, ако спасителите са се бяха забавили, те нямало да издържат. Вторият пилот и механикът също са сред спасените. Механикът е бил тежко ранен – със счупен крак и ръка, цяло чудо е, че е успял да изплува.

Според други оцелели вторият пилот е излетял от пилотската кабина заедно със седалката, добави Виктор Стрелкин.

“Благодарение на бързата реакция бяха спасени осем души. Двама от пострадалите са в тежко състояние. Но, според лекарите, няма опасност за живота им”, каза губернаторът на Камчатка Владимир Солодонов.

Хеликоптерът е на дъното на езерото на дълбочина около 135 метра и на 800 метра от брега. Водолазите на място не разполагат с необходимата техника, но военното министерство в Москва е изпратило хеликоптер с безпилотни подводни апарати за проучване на останките от разбитата машина.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар