Разклатена ли е вярата на българина в Бог?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всеки трети българин е категоричен, че не е религиозен, а 3% се определят като атеисти. Според митрополит Антоний и социалния антрополог Харалан Александров, вярата на хората у нас е силно разклатена и те се обръщат към Бог и Църквата само когато закъсат.

Митрополит Антоний обясни в “България сутрин”, че в днешно време много от хората са увлечени от привнесени модерни традиции и практики и поради тази причина губят вярата в Бог.

“Тези 36% не са истински практикуващи православни християни. Тази статистика е представителна извадка, но не може да се вземе като чиста монета. Вярата заема голяма част в живота на българина. Има хора, които се определят като религиозни, но те вярват в привнесени постмодернистични традиции и практики, които не са традиционни в България. Проблемът е, че търсим Бог само в краен случай”, обясни владиката.

По думите му трябва да бъдем в храма не само когато имаме нужда, а и когато искаме да му благодарим за всяко нещо, което сме получили във всеки един ден. “Ползваме Бог само когато имаме нужда, а после забравяме да му благодарим. Малко сме събитийно вярващи”, обясни митрополит Антоний.

Александров пък допълни, че е много важно хората да не губят вярата си, тъй като имат нужда от опора.

“Вярата не може да се мери в социологията, а може да се мери самоопределянето на човек като вярващ. Може да се измери демонстрацията на определен тип поведения, които смятаме за религиозни. Много е важно хората да имат достъп до религията, за да имат опора в днешното съвремие. В България вярата е потисната и за голяма част от хората това е сделка – свързват се със свещеника и Бога като с личен лекар, само когато закъсат”, заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар