Разкритие: С идването си на власт ГЕРБ брани сделката за полицейските джипове, даже и в съда!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В края на октомври 2017 г. Върховният административен съд окончателно отхвърли възраженията срещу сделката на МВР за покупката на произведените в България китайски SUV автомобили „Грейт Уол“. Тя е сключена с фирмата „Българска автомобилна индустрия“, свързана с Гриша Ганчев. Сега обаче ГЕРБ поставя тази сделка на върха на копието в атаката си срещу президента Румен Радев.

Бойко Борисов с бившия си вътрешен министър Валентин Радев

Причината е, че класирането и договорът за покупката на автомобилите са подготвени по време на служебното правителство с премиер Огнян Герджиков, което бе назначено от Радев. Тогава вътрешен министър бе Пламен Узунов ( от 27 януари до 4 май 2017 г.), който сега е президентски съветник. Няма никакво съмнение, че служебното правителство носи своята отговорност за подготовката на тази сделка – поръчката е обявена на 2 март, а изпълнителят също е избран от служебния кабинет – на 20 април 2017 г.

Проблемът е, че ГЕРБ също носи отговорност, но се опитва да си скъса опашката.

Договорът е окончателно подписан на 22 февруари 2018 година, когато вътрешен министър е Валентин Радев (ГЕРБ). Дори и преди това няма никакви следи, че МВР, ръководено от ГЕРБ, прави някакви опити да предотврати сделка, която смята за нередна. Точно обратното.

Сделката е обжалвана от компанията „КИА моторс“, която е класирана на второ място в търга. Решението за сключването на договор с близката до Гриша Ганчев фирма минава първо през Комисията за защита на конкуренцията, ръководена от назначената от ГЕРБ Юлия Ненкова. КЗК не вижда нищо нередно и бързо пуска сделката.

Решението на регулатора е обжалвано пред Върховния административен съд. Изслушването на страните се провежда от съда на 17 октомври 2017 година, когато МВР вече е ръководено от министъра на ГЕРБ Валентин Радев.

Пред съда процесуалният представител на Валентин Радев обявява, че оспорването на сделката е неоснователно и настоява тя да бъде реализирана. ВАС пуска сделката. В жалбата си „КИА Моторс“ твърди, че спечелилата фирма е трябвало да бъде отстранена от участие в процедурата. Причината е, че монтираните в автомобилите таблети на Huawei – модел MediaPad M2 Premium edition не отговаряли на изискванията в тръжната документация. Спорният въпрос по делото е дали таблетите поддържат връзка Bluetooth 4.1. Според продуктовата документация, качена в интернет, таблетите не поддържат тази версия, докато в тръжната документация е имало точно такова изискване.

Вторият аргумент на „КИА моторс“ е за обосновката за предлаганата цена, която с 20% по-ниска от останалите оферти. Законът изисква фирмите да обосновават тази цена, а възложителят да провери техните твърдения. „КИА моторос“ твърди, че комисията по избора просто е преписала обосновката за цената на китайските джипове в решението си, без да провери нищо. КЗК е сторила същото, твърди представителят на корейската автомобилна компания.

ВАС очаквано отхвърля доводите на „КИА моторс“ и пуска сделката на МВР с Гриша Ганчев. Аргументът за Bluetooth връзка е оборен с нотариално заверени гаранции от китайския производител на устройството.

По довода за ниската цена МВР и КЗК са солидарни. Джиповете са сглобени във фабриката в Баховица край Ловеч. Причината за ниските цени са обосновани с ниските разходи за работна заплата в страната и евтините комунални услуги; „гъвкавите производствени линии и модерни съоръжения, което дава изключително предимство от икономическа гледна точка“. Съдът приема тези аргументи и приема делото за приключено в полза на сделката за джиповете „Грейт уол“.

Всеки, който прочете това, би си казал, че предприятието в Баховица е невероятно печелившо и икономически издържано. Малката подробност е, че към 20 април 2017 година, когато МВР обявява „Грейт уол“ за победител, автомобилната фабрика отдавна не функционира. „Литекс моторс“ подава в съда заявление за фалит на 24 февруари 2017 г.

Именно така Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) стига по елементарен начин до извода, че МВР всъщност купува залежалите джипове на Гриша Ганчев след фалита на автомобилната му авантюра. След това правителството на ГЕРБ не прави нищо за обръщането на тази сделка и дори я подписва.

Президентството се фокусира върху факта, че договорът фактически е подписан от ГЕРБ, но предпочита да омаловажава факта, че класирането е извършено по време на служебното правителство. ГЕРБ пък тотално зачерква следващата решаваща фаза, когато ръководеното от Валентин Радев МВР реално утвърждава договора, след като преди това го защитава в съда, а контролираната от ГЕРБ антимонополона комисия му дава зелена светлина.

Фактът, че изпълнителят на поръчката е избран от служебния кабинет, по никакъв начин не отменя правото на следващия редовен кабинет да ревизира този избор. Точно така постъпи правителството на Борисов по отношение на изтребителите – отмени процедурата, в резултат на която служеният кабинет бе класирал на първо място харесваните от президента Радев изтребители Gripen и после избра американските F-16 на Lockheed Martin. Правителството на Борисов обаче не само че не ревизира сделката за джиповете на МВР, а убедено я защитава.

Какво си мисли, че прави ОЛАФ?

Ако всичко дотук си е позната българска реалност, то моментът, в който ОЛАФ избра да се намеси в този сценарий, изглежда твърде подозрително.

На 21 януари българският главен прокурор Иван Гешев и шефът на ОЛАФ Вили Итала се срещат и подписват споразумение за сътрудничество. Документът предвижда обмен на информация при спазване на съответните правила за поверителност и защита на личните данни, оперативно съдействие и обучение.

Седмица по-късно, на 1 февруари, президентът Румен Радев обявява намерението си да се кандидатира за втори мандат и отправя поредните си остри критики към управлението на ГЕРБ.

По-късно същия ден като по сигнал ОЛАФ излиза с доста подробно съобщение за откритите нарушения в сделката на МВР за джиповете и настоява България да върне 6 млн. евро европейско финансиране по проекта. Информацията дори е туитната от службата.

Има и любопитно разминаване. ОЛАФ пише, че става дума за договор за доставка на 350 високопроходими автомобила. Според наличните документи сделкатa е за 290 китайски коли, сглобени в Баховица.

Българската прокуратура е подготвена. На следващия ден излиза съобщение, с което индиректно се съобщава, че документите на ОЛАФ са присъединени към делото за търговия с влияние, водено срещу президентския съветник и бивш служебен вътрешен министър Пламен Узунов. По-важната част от съобщението на българската прокуратура се съдържа в оповестените дати.

ОЛАФ е изпратил информацията за китайските джипове в България на 6 януари. Европейската служба цял месец не съобщава за това грандиозно свое разкритие.  ОЛАФ изчаква и сервира новината в деня, в който Румен Радев обявява, че ще се кандидатира за втори мандат. ГЕРБ посрещат подготвени подадената топка и веднага излизат с предизборна политическа декларация, а президентът е наречен „срам и позор“.

Skandalno.net


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар