Промяната

РАЗКРИХА ГИ: Таен доклад извади корупцията с газа – ето как групировката, начело на държавата, краде най-нагло от народа чрез фирми-посредници

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След самоволното решение на българското правителство да спре доставките на газ от „Газпром Експорт“ на 13 април, „Булгаргаз“ ЕАД пристъпва към избор на определени търговци и посредници по непрозрачен начин, при неясни правила и критерии, като само до ограничен кръг търговци на природен газ са изпратени покани.

Това са констатациите, които е направила след разглеждането на огромен обем от документи и кореспонденция с търговци на газ временната парламентарна комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от „Газпром Експорт“и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от „Булгаргаз“ ЕАД.

„Едностранното спиране на руския газ всъщност не е едностранно само от руската страна, а са направени определени действия с вина на Министерството на енергетиката, на Министерски съвет, на „Булгаргаз“… Няма как да не е корупция да спреш руския газ, а после да купуваш руски газ от посредник, който предишните управляващи са отстранили. Сега го докарваш отново и от него купуваш руски газ. Това ако не е корупция, аз вече не знам какво е корупция“, изригна Аталай в ефира на „Нова нюз“.

„Последвалите спешни търгове за газ миришат на корупция“, категорични бяха пред „Труд“ енергийни експерти, запознати с хронологията на осигуряване на спешните доставки. В самия Доклад на парламентарната комисия е казано следното: „Констатирани са множество нарушения и при класирането и избора на компаниите, с които да бъдат подписани договори за доставка“, а

В документа са дадени и конкретни примери. Първият от тях е с офертата на гръцката фирма ДЕПА за доставки през месец май 2022 г. е получена след изтичане на срока, поставен от „Булгаргаз“ ЕАД, а именно – 11:00 ч. На 27.04.2022 г., не е „твърда“ или обвързваща ДЕПА оферта, а е „индикативна“ и е под условие на доставка “възможност на газопреносните мрежи на Гърция и България”, което включва както прекъсване на доставките от „Газпром експорт“ към Гърция, така и неналичие на свободен капацитет за пренос поради пренатоварване на потока от Гърция към България.

В Доклада на комисията се казва: „Въпреки това офертата е класирана на първо място и е подписан договор с ДЕПА. Същевременно получената в поставения срок оферта на „Елпедисон“ е дисквалифицирана поради наличие на едно единствено условие за конкретен форсмажор – прекъсване на доставките от Русия към Гърция, въпреки че дружеството предлага с 2 евро по-ниска цена от класираното на трето място „Митилинеос“, чиято оферта също като на ДЕПА е получена след изтичане на посочения от Булгаргаз срок (11:00 часа на 27.04.2022 г.)“.

Примерът с въпросния търг на 27 април продължава с още по-любопитна подробност:

„Класираното на второ място МЕТ България дружество пък има различен поставен от Булгаргаз ЕАД краен срок за предоставяне на оферта (13:00 часа на 29.04.2022 г.) и дружеството е поканено за участие за доставки за месец май 2022 година чак на 28.04.2022 г. след като са получени офертите от останалите поканени фирми. МЕТ са поканени да предложат до 5 000 MWh/ден, но се подписва договор за 30 000 MWh/ден за доставка през месец май 2022 година“.

Енергийните експерти от временната парламентарна комисия обръщат внимание и на друг важен детайл: „Офертата на МЕТ за 30 000 MWh/ден е получена според предоставените от „Булгаргаз“ ЕАД имейли на 27.04.2022 в 11:57 часа”.

Следва и заключението в Доклада: „Това не само буди недоумение, но най-малкото означава, че без да са били поканени към същия момент, са разполагали с информация за конкретните нужди на „Булгаргаз“ и навярно е съществувала уговорка за доставката на най-голямото предоставено количество природен газ от посредник при така проведените процедури за избор“.

Народните представители са обърнали сериозно внимание и на друг договор с разлика в цените от близо 8 евро: „Подписан е договор с фирма „Акспо“ при цена €109/MWh, при некласирана оферта на „Елпедисон“ (€101.69/MWh), също и на „Енергико“ ЕООД, предлагащо по-голямо количество и по-ниска цена €104.44/MWh, и при некласирана оферта от фирма „Мотор Ойл“ на цена €106.185/MWh“.

„Фирма DXT е дисквалифицирана, въпреки че е подала обвързваща оферта, поради наличието на условие за форсмажор в офертата, докато ДЕПА е класирана на първо място въпреки наличие на много по-мащабно условие за доставка, включващо и това на DXT“, онагледяват ситуацията с търговете депутатите, разглеждайки документацията, предоставена от „Булгаргаз“ ЕАД.

Подписан е и договор с фирма „ОМВ Петром“ също на по-висока цена (€105.69/MWh) от предложените от „Елпедисон“ и „Енергико“ ЕООД цени. Цената на „ОМВ Петром“ е по-висока и от предложената от DXT за същия период, става ясно от Доклада на временната парламентарна комисия.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар