Разкриха голям незаконен добив на инертни материали от Струма

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Разкрит е голям незаконен добив на инертни материали от коритото на река Струма в землището на село Дрангово, община Петрич, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ)

Акцията се е провела по разпореждане на Върховна административна прокуратура и в нея са се включили икономическа полиция, жандармерията, министър Емил Димитров, експерти и директорите на Басейнова дирекция “Западнобеломорски район” и на дирекция “Управление на водите” в МОСВ.

На мястото е имало няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката е намерена фадрома и товарен камион с мокър инертен материал. В съседното село Ръждак е открито голямо количество (около 2-3 хил. куб. метра) депониран материал. Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична, отбелязва в съобщението си МОСВ.

От събраната досега информация се разбира, че в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област. В момента се прави оглед на коритото на реката в участъка от Петрич до Кулата.

Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен.

По случая е образувано досъдебно производство. Следствените действия продължават като органите на МОСВ оказват пълно съдействие.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар