Разкриха доказателства за смъртоносната игра на ацтеките (ВИДЕО) – Култура

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Древен храм и терен за смъртоносна игра с топка от епохата на ацтеките бяха открити в централната част на Мексико, предаде Франс прес.

Археолози представиха пред медиите руините от храма, който е с форма на полукръг и е посветен на почитания от ацтеките бог на вятъра Кецалкоатъл. Теренът се намира недалеч от храма.

Според историците именно там конквистадорът Ернан Кортес за пръв път e присъствал на тази ритуална игра през 1528 г. по покана на последния император на ацтеките Монтесума, чиято империя завладял.

Според учени играчите са подхвърляли топката с ханша си и играта е включвала човешки жертвоприношения.

На обекта са открити човешки кости, които вероятно са от хора, обезглавени в рамките на ритуал. Съхранени са стълбище и част от трибуните. Археолозите смятат, че теренът е бил дълъг 50 метра.

Храмът достигал дължина 34 метра и височина 4 метра. Става въпрос за най-новите находки на обекта, където се намира комплексът Темпло майор.

“Те ни предоставят нова възможност да се потопим във величието на Теночтитлан, древната столица на ацтеките”, заяви министърът на културата на Мексико Мария Кристина Гарсия Сепеда.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар