Разкриха изумителна подробност за лъва на връх Шипка! Металът за него е имал смъртоносна цел (видео)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Приключи реставрацията на големия лъв от Паметника на свободата на старопланинския връх Шипка. Оказа се, че фигурата не е от бронз, а от месинг – от гилзи на куршуми, разказа bTV.

Ремонтът приключи по-бързо от очакваното и утре той ще стане свидетел на честванията по повод 142-ата годишнина от боевете за Шипченския проход. Комисия оцени качеството на ремонтните дейности. Остава финалното плащане, за да се приключи работата по лъва.
Ремонтът е без забележки, обясни Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка”. Общата сума, която беше използвана за него, е около 55 000 лв.
Човекът, сглобил фигурата е Христо Христов Гъдев. Той е участник във две войни – Междусъюзническата и Първата световна. Също така е изградил сам първият ВЕЦ в родния град Шипка, осъществил първите прожекции на нямо кино в местното читалище.
Гъдев бил прочут занаятчия – майстор ножар. 35-годишният тогава Христо Гъдев поставил лъва на Шипка с неговите работници – десетина души. Задачата не била никак лека. Статуята тежала 12 тона, а трябвало да е стабилна. Монтажът на лъва е продължил около един месец, а майсторът дал гаранция “до живот”. 100 години по-късно при отварянето на фигурата на лъва металната конструкция вътре в нея е здрава и непокътната.

 

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар