Разлив на нафта замърсява реката край село Ахелой – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Разлив на петролни продукти образува голяма петно в река Ахелой и създаде паника сред хората в едноименния град. След като усетили остра миризма от реката местните подали сигнал в общината и РИОСВ-Бургас. Екипи на “Гражданска защита” и ВиК започнаха спешно почистване. Има ли риск петното да се влее в морето?

Жителите на Ахелой първо усетили миризмата на петрол, а после забелязали петното.

“От 5 дни тук има един мъж, който работи като полска охрана. Той забеляза петното”, обясни Тома Томов, жител на Ахелой.Дни по-късно подали сигнала до институциите. Екипи на РИОСВ-Бургас установили близо 150 квадратни метра тънък слой петролни продукти.

Една от версиите за появата на петното е изхвърлена в реката вода от измити туби за гориво. Другата версия е за теч от близката бензиностанция.

“Няма никакво изтичане от бензиностанцията. Нямаме локален източник, от който да установим, че все пак са били изпуснати нефтопродукти в река Ахелой”, коментира Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас.”От вчера до днес петното се е придвижило с около 200 метра, не повече”, обясни Николай Каприев от Община Поморие.

И за да не стигне петното до морето, екипи на “Гражданска защита” поставиха бонови заграждения.

Въпреки действията на институциите, хората са притеснени.  

“Не знам кой и с какво съзнание би изхвърлил нафта. Просто не знам как да го коментирам. Нямам думи, но ме притеснява много да и ме разтройва”, каза Мария, жител на град Ахелой.

След като бъдат изпомпани, петролните продукти ще бъдат обработени в рафинерията.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар