европа

Разпад на ЕС заради конфликта в Украйна!

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Сляпото подчинение на Америка и подкрепата за Киев ще доведе ЕС до разпад

Русия води успешно настъпление в Украйна, а САЩ не могат да направят нищо повече от това да продължат да доставят оръжия на Киев. Какво трябва да направи Европа в този случай, въвлечена от Америка в чуждия конфликт? Има три сценария, но само един от тях ще спаси ЕС от масови катаклизми и разпад.

Eвропейските народи, въпреки мълчанието си в първите месеци на украинския конфликт, все пак започнаха да се съпротивляват на Америка.
В няколко европейски страни започнаха протести срещу намесата в конфликта в Украйна. Европа по един или друг начин ще плати цената за помощта на Киев. Тя може да бъде въвлечена в пряка конфронтация с конвенционални оръжия или ядрена война. И в двата случая Европа ще загуби. Америка, която води прокси война с Русия, няма да бъде засегната, тъй като е далеч от Източна Европа на повече от седем хиляди километра.
Това повдига въпроса за възможностите на Запада като цяло и на Европа в частност по отношение на военните действия в Украйна.

Техният избор ще определи бъдещето на европейския континент. Всяко решение трябва да се взема след задълбочено проучване и сравнителен анализ, така че никой да не плаща за погрешния избор. Последствията от решението ще засегнат и Западна Азия, а и Северна Африка. Опциите, които виждаме, не надхвърлят следните три сценария:

Европа е напълно подчинена на Америка, затова засилва логистичното и военно-политическото си участие в украинската криза, отваря останалите й складове за оръжие и боеприпаси, доставя на Киев нападателни оръжия, които ще попречат на Русия да победи. Украйна преминава в настъпление и изтласква руските войски от територията си. Това е най-лошият сценарий за Европа, тъй като едва ли Западът ще успее да се пребори с Русия, която е решила да победи на всяка цена. Това ще доведе до ескалация на конфликта и по-нататъшно унищожение, нищо повече. Политическите и икономически кризи ще се задълбочават. Единството на Европа и такива съюзи като Европейския съюз и НАТО ще бъдат разбити. Конфликтът в Украйна, който Америка искаше да използва, за да сложи край на Русия, може в крайна сметка да доведе до разпадането на Европейския съюз.

Втори сценарий: 

Европа частично отговаря на исканията на Вашингтон и доставя на Киев част от модерните си оръжия и боеприпаси. Тук трябва да се отбележи, че никакви западни оръжия няма да помогнат на Украйна. Те просто ще забавят победата на Русия, ще спечелят време на Киев, ще му помогнат да продължи изтощителната война и ще смекчат последиците от неизбежното поражение. Продължаването на конфликта е част от новата американска стратегия, която те използват, ако не могат да обърнат ситуацията в своя полза. Това също е лош сценарий, но малко по-добър от описания по-горе.
Русия няма да бъде изтощена, както Америка мечтае. Изтощението ще засегне Европа. Това е нещо, което европейските народи няма да толерират, защото техният стандарт на живот и благополучие са застрашени. В Европа ще започнат демонстрации и масови безредици.

Трети сценарий: 

Европа пренебрегва американските заповеди и все повече се вслушва в своите народи, които започнаха да говорят против намесата им в делата на Украйна. Това ще ускори поражението на Зеленски и ще доведе до победа на Путин в този конфликт, пролетта или лятото. При това загубите на Европа ще бъдат ясно определени.
Този сценарий е най-добрият за Европейския съюз, въпреки че е в противоречие с американската политика. Последствията ще бъдат много по-малко, за разлика от предишните два сценария.
Но за целта ще бъдат нужни независими суверенни лидери. Ще се появят ли на сцената такива, ще спасят Европа и света от злините на Америка и нейните неоконсерватори?

(“Al Binaa”, Ливан)

Превод: Велимил Георгиев, Фейсбук

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар