Протест

Разпостранете! Предстоят мащабни протести заради решение за демонтаж на паметника на Съветската армия в София

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Комисията по образование и култура към Столичния общински съвет одобри предложението за демонтиране на Паметника на Съветската армия от центъра на София.

Окончателното решение предстои да бъде взето от Столичен общински съвет.

Махането на паметника на тези, заради които България не губи половината от днешната си територия.  Соросоидите отдавна превзеха София, след като по време на промените руснаците си тръгнаха.

А днес обвързани финансово с чужди сили лица искат да скрият историята, която пречи на кукловодите им. Такива екземпляри са с най-голяма концентрация в София и имат мнозинство в столичния общински съвет.

OFFnews съобщи, че кметът на София Йорданка Фандъкова ще поиска държавата да премести паметника на съветската армия и скулптурните фигури от Княжеската градина и те да бъдат експонирани в Музея на социалистическото изкуство или върху друг подходящ държавен терен извън центъра на столицата, съобщава OFFnews.bg.

Това ново решение на СОС подкрепиха след оживен дебат общинарите от комисията по култура от ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ (ДБ). Димитър Антов от „Патриоти за София“ се въздържа, а Калоян Паргов обяви, че представителите на БСП напускат заседанието.

Според проекторешението областният управител на София трябва да предприеме всички необходими действия, за да се изпълни преместването, а главният архитект Здравко Здравков да организира провеждането на конкурс за проект за изменение на действащия план за регулация и застрояване и проект на подробен паркоустройствен план на Княжеската градина.

Докато преместването стане факт, ще бъде поставена информационна табела в района на ПСА, на която да бъде указано, че монументът „Паметник на Съветската армия“ символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната.

Подробният текст на обществената информационна табела следва да бъде изготвен съвместно от Катедра „Нова и съвременна история“ към Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Института за исторически изследвания на Българската академия на науките и съгласуван с Експертно-художествения съвет, назначен със заповед на Фандъкова.

Срокът за поставянето ѝ е месец от приемането на решението от СОС. Текстът ще бъде и на английски език.

 

В отговор на намерението за премахване на паметника на Съветската армия вече се организира протест в интернет.

Тепърва предстоят поредни спорове за статута на паметника, който е държавен, но теренът, върху който е разположен, е публична общинска собственост от 2012 г.

Новото повдигане на въпроса е свързано както с предстоящите избори, така и със състезанието между някои партии кой повече ще угоди на САЩ…

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар