Разсекретяват Кристалина Георгиева. Агент от 1-о,4-о и ШЕСТО УПРАВЛЕНИЕ НА ДС?

България, Общество, Политика, Скандално
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кристалина Георгиева„В момента властите в България проверяват кои български граждани, работещи понастоящем в международни институции (включително в структурите на Европейския съюз), са работили за несъществуващите вече комунистически служби за сигурност.

Списъкът на служителите отскоро е готов, но премиерът Бойко Борисов е помолил оповестяването му да бъде задържано, защото присъствието на едно конкретно име в него би могло да всее смут. Въпросният представител на България работи за Европейската комисия.

България вече разкри в няколко последователни вълни кои министри, депутати, дипломати, кметове, шефове на държавни агенции, банки и т.н. са работили за бившата Държавна сигурност. Разкриването на агентурата се случваше постепенно през последните 10 години, след като през 2006 г. бе създадена с парламентарно решения специална Комисия по досиетата.

При следващата вълна трябва да бъдат оповестени имената на сътрудниците на някогашната Държавна сигурност, представляващи в момента България в международните институции. Нокогато шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов представил на Бойко Борисов списъка преди публикуването му, едно име привлякло вниманието на премиера. Въпросната личност, оказва се, е работила за три подразделения на бившата Държавна сигурност – Първо главно управление (Външното разузнаване), Четвърто главно (Научно-техническото разузнаване), както и за скандалния Шести отдел на Шесто управление (играл някога ролята на политическа полиция).

Не е ясно дали списъкът, представен на премиера Борисов от Евтим Костадинов, ще бъде публикуван в пълния му вид или ще бъде коригиран, за да се избегне неудобството от пълното му съдържание”, пише брюкселското издание http://heardineurope.blogactiv.eu, цитирано от сайта Гласове.

Напомняме, че депутатът в българския парламент Велизар Енчев пръв разкри пред в. Галерия, а 19 минути отправи въпроси към председателя на ЕК Жан Клод Юнкер през есента, дали Кристалина Георгиева е била агент на ДС, след като двамата й колеги, с които преди 10 ноември 1989 г. е специализирала в САЩ и Англия – сегашният депутат Румен Гечев и сегашният ректор на УНСС Стати Статев са били вербувани заради заминаването. Според Енчев, самият той офицер от разузнаването, практиката на службите не е допускала изключения.


През септември Юнкер  не пожела да коментира пред 19 минути статуса на Кристалина, така че ние нямаме позиция по темата, но очевидно е направил необходимото, за да се увери дали тя е била агент на българските тайни служби по времето на Живков като елегантно е настоял да бъдат видени досиетата на всички наши трудещи се в Брюксел за евроинституциите
.
Ако се окаже, че Георгиева наистина е била агент и то на Шести Отдел на Шесто Управление на ДС – политическата полиция на режима, това коренно би променило евроатлантическата идея за нея.

Източник: 19min

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар