Разследването “Джизъс срещу джендъра” – как крайни протестантски движения и ВМРО попаднаха в общ фронт

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Истанбулската конвенция успя да обедини в общ фронт едновременно нови християнски църкви и националисти, които някога се бореха със сектите.

Авторът на разследването на „Дневник онлайн“ – „Джизъс срещу джендъра“, Петър Карабоев обясни в предаването „Хоризонт до обед“:

Изборът на думата „Джизъс“ насочва още от самото начало, че става дума за един разказ за влияния, идващи от базирани и родени в САЩ крайни протестантски движения, доста добре финансово обезпечени, съществуващи от доста десетилетия, които изведнъж се оказва, че имат свои представители в България.

Нямаме никакъв проблем с това, но се оказа, че имаме проблем с това, че техни представители се превърнаха в говорители на противниците на конвенцията, доста гласовити, но без да се афишират като представители на тези църкви. Това е основният проблем, с който се сблъскахме, и отправната точка, за да направим това разследване.

Организацията, която удари камбаната и в голяма степен формулира тезите и клишетата, които се завъртяха в публичното пространство, е ВМРО, припомни журналистът и добави:

Това е особен случай, който изисква допълнително разследване и ние работим в тази посока, за да си изясним кой, кога и защо взе това решение да се публикува тази позиция на ВМРО и кой формулира тези неща. Това е организацията, която освен че е член на правителството, предпочете да направи скандал, вместо да призове към внимателен дебат по тази тема.

Съвпадението да се окажат в един общ фронт представителите на крайни протестантски движения и ВМРО е в това, че ВМРО декларативно се обявява за защитник на традиционни български ценности. Защитата на традиционното семейството събра и представители на религиите. Разследването ни се фокусира върху това как се качиха на този влак представители на протестантски църкви, дори представители на църкви, които до преди няколко години българите нападаха като сектанти, а изведнъж те се оказаха говорители, но криптоговорители – хора, които не декларират, че защитават християнски религиозни ценности, още повече ценности, пропагандирани от американския евангелизъм. Те идват от църкви, които са критикувани като изключително спорни, дори еретични в някакъв смисъл вътре в самите християнски общности в Америка.

В момента такива страсти се опитват да запалят в Латвия, каза още журналистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Разследването “Джизъс срещу джендъра” – как крайни протестантски движения и ВМРО попаднаха в общ фронт

Вашият коментар