Разследване: ГЕРБ ни крадат и през PCR-тестовете, струват в пъти по-малко от 120 лева

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“PCR-ът не струва 120 лв. В пъти по-малко е. На фона на това РЗИ Благоевград слага лимит на направленията. Който иска да се тества или се налага да го направи трябва да плати. Ами, разбира се! Държавата не се намесва”, заяви разследващият журналист Генка Шикерова.

“Много хора са платили тази сума от джоба си. Но как се формира тя и защо е толкова висока?

PCR-тестът се използва за доказване на заразен с COVID-19 пациент. През последните шест месеца тестът беше въведен и за още две начинания: той служи за “входен билет” за болница, както и за “виза за пътуване” в чужбина. “PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения”, казаха в средата на юни от Министерството на здравеопазването след множество сигнали, че хората са принуждавани да плащат допълнително, за да могат да се лекуват.

Тестът е безплатен, когато е назначен от специалист. Според насоките, публикувани от Министерство на здравеопазването той се прави при “наличие на симптоми на остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане)”.

В случаите, когато няма направление, пациентите плащат тестовете сами. Цените са между 90 и 120 лв. Това се случва често, защото дори и при контакт с доказано заразено лице, хората не винаги получават направление за изследване.

От началото на май НЗОК плаща по 60 лв. на сключилите с касата договор частни и държавни лаборатории за PCR тестове за доказване на COVID-19. Организацията по поръчка и доставка на тестовете е в компетенциите на съответното здравно заведение. При държавните това трябва да става с обществена поръчка.

Възможността да не се прилага Законът за обществените поръчки за закупуване на хигиенни материали, дезинфектанти, медицински изделия и изделия за диагностика и лечение на заразени пациенти беше въведена със Закона за извънредното положение, приет в края на март.

В началото на април Европейската комисия публикува насоки относно мерките за прилагане на нормативната уредба за обществените поръчки в извънредната ситуация, породена от коронавируса. Те позволяват на възложителите на обществени поръчки да съкращават срокове, да договарят без публикуване на обявление или пък директно да преминават към процедура на пряко договаряне.

На сайтовете на Министерство на здравеопазването, районните здравни инспекции (РЗИ) , Националния център по заразни и

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар