Разследване на Die Zeit разкри огромно изтичане на данни от Бундесвера – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Данните за хиляди онлайн срещи на Бундесвера, проведени чрез системата за видеоконференции Webex, са публично достъпни в интернет от много месеци. Това съобщи в събота, 4 май, германският вестник Die Zeit след свое собствено разследване, пише ИА Фокус.

Изтичането на информация е било причинено от проблеми със сигурността на видеоплатформата, собственост на американския концерн Cisco. Според вестника е намерена информация за шест хиляди срещи, но действителният брой на срещите, до които е имало достъп от външни лица, може да е бил много по-голям.

В интернет се съдържали графиците на конференциите, данни за тяхната продължителност, темите на срещите и името на организатора, но не и записите на самите преговори. Въпреки това изтичането на информация можеше да бъде сериозно, тъй като някои от онлайн срещите са класифицирани като секретни.

В статията на Die Zeit се посочва, че Бундесверът не е могъл да изключи изтичането на поверителна информация поради този пропуск в сигурността. В същото време няма потвърдена информация, че такова изтичане на информация наистина е имало. Едва след запитване от страна на изданието Бундесверът решава да спре временно използването на платформата Webex на 3 май и да изключи всички свои акаунти.

Журналистите на Die Zeit също така успяват да се добавят към личните видеоконферентни акаунти на много служители на Бундесвера, включително на ръководителя на германските военновъздушни сили генерал-лейтенант Инго Герхарц. Тези служебни канали не са били защитени с пароли, твърди вестникът.

Програмата Webex наскоро беше замесена в скандал, свързан с изтичането на запис наразговор между високопоставени офицери от германските военновъздушни сили. В началото на март руските медии, публикуваха аудиозапис на разговор между офицери от Бундесвера, по време на който те обсъждат възможността за използване на германски ракети Taurus с голям обсег на действие за нанасяне на удар по Керченския мост.

Германското министерство на отбраната призна за изтичането на информация, но не коментира съдържанието на записа.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар