Разследване: Сталинка и Дянков фалшифицирали рейтинги на държави

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева беше призована в четвъртък от Световната банка, нейния предишен работодател, заради оказване на натиск за засилване на позицията на Китай в класацията на икономиките, предаде South China Morning Post.

Георгиева каза, че не е съгласна с констатациите, съставени от външна адвокатска кантора по указание на Световната банка.

Световната банка откри толкова сериозни етични проблеми в разследването на доклада „Да правиш бизнес“, че реши да се откаже изцяло от поредицата, показва изявление, публикувано във Вашингтон.

Позицията на Китай в доклада за 2018 г., публикуван през октомври 2017 г., би трябвало да е със седем места по -ниска – на 85 -то място, вместо да остане на 78 – заяви Световната банка в преглед, публикуван през декември.

„Промените в китайските данни в Doing Business 2018 изглежда са резултат от два различни вида натиск, упражняван от банковото ръководство върху екипа на Doing Business“, се казва в доклад на Световната банка в четвъртък.

Кристалина Георгиева и съветникът ѝ по онова време Симеон Дянков са оказвали натиск за „внасяне на конкретни промени в данните за Китай в опит да подобрят класирането му, точно когато от страната се очакваше да играе ключова роля в кампанията за увеличаване на капитала на банката“.

Резултатите от проверката са оповестени пред изпълнителните директори на Световната банка в сряда и бордът е разрешил те да бъдат публикувани.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар