Райският газ трови масово курортистите в Слънчев бряг – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Опасна мода излага туристите в Слънчев бряг на риск. Балоните с райски газ, който всеки може да си купи по алеите на курорта за 5-10 лева, предизвикват координационни смущения, халюцинации, увреждане на централната нервна система, предупреди директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

“Райският газ е опасен. Всички лекарствени средства, съдържащи такова вещество, са внос и са на разрешителен режим от Изпълнителната агенция по лекарствата”, обясни той.

Райският газ предизвиква еуфория. Затова го наричат весел. Опасен е както за бъбреците, така и за черния дроб, така и за нервната система.

Преди ден полицията иззе десетки устройства, с които се пълнят балоните, пише флагман. Униформените служители обаче ги конфискуват не заради опиата, а заради нерегламентирана търговия въз основа на наредба на Община Несебър.

“Актът се изпраща на кмета на Несебър за издаване на наказателно постановление, тъй като той е административно наказващият орган. Досега имаме 47 акта за нарушение на хора, извършващи нерегламентирана търговска дейност с т.нар. райски газ”, каза началникът на  сектор “Охранителна полиция” в РУ – Несебър главен инспектор Павел Колев.

Устройството за пълнението на балоните се продава свободно. То струва между 100 и 200 лв. Нарича се сифон за сметана, а патронните капсули са по левче. Този газ обаче се използва в медицината за упойка.

Райският газ е най-опасен в комбинация с алкохол. Търговията с него обаче не е криминализирана.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар