Райфайзенбанк тества плащане единствено чрез лицево разпознаване

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Райфайзенбанк обяви, че започва тестове на решение за разплащания само с лицево разпознаване. Пилотният проект се реализира с приложение на PayByFace и за изненада стартира във време на световна пандемия от коронавирус, която налага носенето на маски. А маските закриват лицата, с които се предполага, че трябва да се верифицира самоличността при плащането.

Пилотният проект се реализира с приложение на стартъпа PayByFace в рамките на Visa Innovation Program Карти и засега услугата е в тестови период. Тя е достъпна за клиентите на Райфайзенбанк, които могат да я тестват единствено в бистро „Луна“ в офис център ЕКСПО 2000, където се намира и централата на банката.

Тестовият период на услугата ще продължи до края на април 2021 г., като идеята е чрез него да се проверят нагласите на потребителите в България към този тип разплащане.

От банката обясняват, че за да могат да плащат само с разпознаване на лицеви черти, потребителите трябва да се регистрират в приложението на PayByFace, където да си направят селфи и да въведат данните на платежната си карта. На касата е монтирано устройство – таблет, който разпознава лицевите черти на клиента, за да разреши плащането. Така клиентът получава продукта без да се докосва до нито едно устройство, а лицето му замества платежната карта.

Плащане с лицево разпознаване, използвайки личния си смартфон, се предлага и чрез услугата Apple Pay, която работи в България от вече близо 2 години. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар