60 години след Карибската криза заплахата от ядрена война отново е актуална

Ракета от НАТО уцели жилищна сграда в Киев, спътник засече отстъпление на ВСУ край Мариинка

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фрагмент от зенитна ракета ЗРК IRIS/T или NASAMS е намерен в близост до удар на украинската противовъздушна отбрана по жилищна сграда в Киев. Това се съобщава в украински групи в социалните медии, цитирани от световните издания.

Потребителите в мрежата коментират, че на снимката, публикувана в мрежата, вероятно е фрагмент от зенитна ракета от ПВО IRIS-T. Те се доставят на Киев от САЩ и Германия.

 

Берлин съобщи за доставките на IRIS-T за Киев в средата на октомври. Германският министър на отбраната Кристина Ламбрехт заяви, че страната планира да достави още три такива системи на Киев през следващата година.

Спътници регистрират, че украинските войски започват да отстъпват от Мариинка, съобщават световните издания.

След като руската армия започва да щурмува Мариинка, на територията на това града е установена необичайна активност на украинските въоръжени сили.

Първоначално се смяташе, че може да става дума за прегрупиране, но сателитни снимки сочат, че украинската армия е започнала да се оттегля от Мариинка.

В момента движението на военна техника е активно и въпреки че по-голямата част от украинските войски все още се намират в града, откакто руските сили започнаха да го щурмуват, определено става дума за отстъпление на украинските въоръжени сили.

Специалистите обясняват отстъплението на ВСУ с факта, че украинската армия не е в състояние да воюва в градски условия поради недостиг на оръжие, а изтеглянето на войските вероятно се дължи на опити за съхраняването на техниката и личния състав.

Към днешна дата голяма част от Маринка е под контрола на руските военни, но боевете в града все още продължават поради плавното отстъпление заради риска от сериозни жертви и проблеми с осигуряването на следващата линия на отбрана.

Съединените щати активно подпомагат украинската администрация във военния конфликт срещу Русия – НАТО снабдява колегите си не само със стрелково оръжие и боеприпаси, но и с разузнавателна информация.

Така, няколко часа преди набега на украински безпилотни апарати, стратегически американски дрон се е появил близо до Крим, става ясно от информацията във Flightradar24, съобщават световните издания.

Според цитираните данни, американски RQ-4 Global Hawk е излетял от военновъздушната база Сигонела на остров Сицилия на 22 ноември. Около 10 ч. сутринта разузнавателният дрон е бил на 100 км от полуострова и е кръжал във водите на Черно море до около 18 ч. вечерта.

Няколко часа преди първите съобщения за работата на въздушната отбрана в Крим, дронът напуска акваторията.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар