Ракетни системи NASAMS, каквито пазят Белия дом, ще бранят и небето на Украйна

Ракетни системи NASAMS, каквито пазят Белия дом, ще бранят и небето на Украйна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В рамките на поредния пакет военна помощ САЩ ще снабдят Украйна с шест зенитно-ракетни комплекса (ЗРК) NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems), информира на 24 август Блумбърг. Такива системи за противовъздушна отбрана (ПВО), произвеждани от „Райтеон текнолъджис“ в сътрудничество с норвежки фирми, пазят района на Вашингтон – включително Белия дом, припомни агенцията.

Предназначените за Киев ЗРК NASAMS още не са произведени и САЩ засега не са доставяли подобни оръжия на Украйна, уточни говорителят на Пентагона Патрик Райдър, цитиран на 1 септември от „Лента“.Според сайта на отбранителното ведомство на САЩ с „Райтеон“ е сключена сделка за покупка на NASAMS за Украйна на стойност 182 295 333 долара.


Министърът на отбраната Лойд Остин заемаше преди висш пост в „Райтеон“, коментира на 2 септември пред руското издание „Правда“ военният експерт Владимир Ераносян.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън увери, че страната му ще продължи да доставя на Киев оръжия, „за да укрепи позициите на Украйна“ в преговорите с Русия, писа на 24 август руският в. „Известия“. Пентагонът очаква до няколко години украинските бойци изцяло да се въоръжат според стандартите на НАТО, запазвайки и системите собствено производство, заяви същия ден американският зам.-министър на отбраната Колин Кал на брифинг, излъчен в Ютюб от „Пи Би Ес НюзХауър“.

Според украинското издание „Диалог“ властите на САЩ са поръчали за Украйна в Норвегия NASAMS на стойност 1 милиард долара.

Украинската телевизия „24 канал“ цитира американския зам.-министър на отбраната Уилям Лаплант: „Тези системи ще съдействат Украйна да стане по-защитена от съвременните въздушни заплахи – от безпилотни апарати до хеликоптери и крилати ракети“. Според експерт на телевизията двете системи NASAMS, очаквани скоро от Киев, ще бъдат достатъчни, за да защитят част от района на града, макар и не цялата столица, писа „Диалог“ на 2 септември.

Александър Дарчиев, директор на департамента „Северна Америка“ в руското външно министерство, заяви на 13 август, че милиардната военна помощ на Запада за Киев няма да попречи на Москва да осъществи целите на операцията си в Украйна, пише по темата „Известия“.

Според главния редактор на украинското издание „Дифенс експрес“ Олег Катков всичките договорени NASAMS ще бъдат доставяни на Украйна постепенно в двугодишен срок.

Става дума за 6 системи NASAMS II, включващи по 12 пускови установки – общо 72, всяка с по 6 управляеми зенитни ракети. Заедно с доставките, обявени преди, Киев ще се сдобие с 96 установки и ще може фактически да защити огромен сектор от въздушното си пространство, изтъкна на 25 август авторитетният сайт avia.pro и добави, че по неофициални данни NASAMS „вече са тествани на украинска територия“.

Според avia.pro NASAMS II в този вариант могат да поразяват цели от разстояние 60-80 км. Дистанцията зависи от използвания тип ракети – стандартно тя е 25-30 км по далечина и 14-15 км по височина, посочи обаче на 31 август „Украинска правда“.

NASAMS стрелят на разстояние до 100 км и Западът не може да достави на Украйна исканите от нея по-далекобойни системи, защото никога не е имал такива, с каквито разполага Русия, заяви пък на 24 август за „Правда“ военният експерт Алексей Леонков.

NASAMS могат да прехващат цели на разстояние до 50 км и не се знае как ще защитят украинците от руски хиперзвукови ракети, коментира на 25 август руският в. „Свободная преса“.

„Остава неясно как ще бъдат настроени NASAMS, изпращани на Украйна – писа на 24 август американският сайт „Уор зоун“. – Днес съществуват няколко различни версии на системата, изградена от пускови установки, радари и други сензори, както и възли за управление и контрол в различни комбинации. Някои варианти на NASAMS примерно включват ракетни пускови установки, монтирани на „Хъмви“ или други леки автомобили.“

Вашингтон вече предостави по-рано на Украйна две системи NASAMS, но няма никакви съобщения дали са използвани и колко ефективно, писа на 25 август „Аргументи и факти“.


Теоретично всеки от тези постоянно модернизирани комплекси може с един залп да порази 68 цели, посочи изданието, според което конкретните NASAMS ще стрелят със зенитни ракети AIM-120 AMRAAM. Това предполага, че ще са ефикасни срещу трудни цели, смятат експерти, говорили пред руския вестник.

Ефектът обаче е най-голям, когато NASAMS са част от ешелонирана ПВО, а украинската армия няма системи, с които да интегрира тези комплекси. Това може да намали бойните им възможности и да ги направи лесна мишена например за противолокационни ракети. Освен това комплексите са доста трудни за управление и не се знае дали украинските бойни разчети вече са проучили всичките им възможности, добавя „Аргументи и факти“.

Всяка военна помощ за Украйна влияе върху позициите на Русия в Украйна. Съществена промяна в хода на бойните действия обаче може да се постигне само по един начин – да се изпратят в Киев стотици ЗРК. И ако САЩ му доставят няколко единици NASAMS, това ще е само неприятност, заявява в коментар за „Правда“ аналитикът Александър Храмчихин.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар