Ратифицираха изменението по договора за F-16: Доставките стартират в края на март 2025 г.

Ратифицираха изменението по договора за F-16: Доставките стартират в края на март 2025 г.

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Парламентът прие на второ четене Законопроекта за ратифициране на договора със САЩ за самолетите F-16, предава БТА.

Това е второто допълнително споразумение към този международен договор, посочва Комисията по отбрана в Народното събрание. По-съществените промени включват коригирането на срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти и потвърждаване на свързани с тях пояснителни бележки, възникнали в резултат на възложени договори от ВВС на САЩ на съответни доставчици.

Посоченият в документа график за доставка на самолетите е актуализиран, като се планира доставките да стартират в края на първото тримесечие на 2025 г. и да завършат до края на 2025 г.

Предвидено е намаляване или увеличаване на стойности на различни линии по договора с цел осигуряване на адекватно финансиране на дейностите, както и пренасочване на финансови средства по новосъздадени линии.

Изменението на международния договор цели оптимизиране на доставките от страна на САЩ и не намалява или стеснява първоначално заявените от българката страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70.

То не променя общата стойност на договора, се посочва още в доклада на Комисията по отбрана.

В изменението се съдържа “контролирана некласифицирана информация”, която не би следвало да става публично достояние по аналогия с подписания основен договор през 2019 г. и това изключва възможността за обнародването ѝ в “Държавен вестник”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар