Рашков: Борисов да бъде разпитан след изборите, за да не плаче като вдовица

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След изборите МВР ще представи данни за подслушваните протестиращи граждани и политици. Според Бойко Рашков тогава трябва да бъде разпитан и бившият премиер Бойко Борисов за отправени заплахи срещу бизнесмен, защото ако е преди изборите той ще плаче “като вдовица”. В интервю за “Медиапул” Рашков препоръча на главния прокурор Иван Гешев да започне политическа кариера в ГЕРБ.

Това е пореден епизод на напрежение между Рашков и бившите управляващи след встъпването в длъжност на служебното правителство. На 18 юни на брифинг в централата на ГЕРБ Борисов прогнозира, че ще бъде извикан на разпит седмица преди изборите, а пред това допусна и да бъде арестуван.

“Самите действия по прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) са в период, в който управлява ГЕРБ. Това се случва в средата на миналата година и е имало стотици наблюдавани български граждани, които са протестирали по улиците на големите градове в нашата страна. По-добре да се изчака да минат изборите, защото от ГЕРБ ще обвинят сегашното ръководство на МВР, че иска да провали изборите”, обясни Рашков и добави, че подслушваните не са “както в началото се казваше – 30, 50, 70… Те са стотици”.

За подслушвани над 30 политици от началото на годината и по време на предизборната кампания съобщи преди повече от месец Атанас Атанасов, съпредседател на “Демократична България”. Информацията беше потвърдена от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, като той дори заяви, че в ДАНС са се унищожавали документи по този повод. Софийска градска прокуратура се самосезира и възложи проверка на МВР, ДАНС и ГДБОП.

Всичко, което трябва да знаете за:
Служебният кабинет (240)

Вътрешният министър информира, че прокуратурата не проявява активност да разкрие обективната истина около подслушването защото използването на тези СРС-та е било под техен контрол.

“Според българската прокуратура, която има много активно поведение в защита на предишното държавно ръководство, хората в нашата страна, които протестират, извършват престъпление против сигурността на републиката. Тези дни на един брифинг Борисов използва израза “преврат”, че някой иска да осъществи преврат. Това кореспондира в много голяма степен с това, което аз съм прочел в едно постановление на Специализираната прокуратура, където пише точно това. Нищо случайно няма. Това е основанието да се използват СРС-та срещу стотици български граждани. И тези СРС-та са използвани не само през септември миналата година, а преди това и след това”, казва Рашков.

Според него прокуратурата трябва да има ново ръководство. “Това, което сега действа, е продукт на политическа власт, която е отритната от хората още на 4 април. След като стана известно, че Борисов си е избрал един главен прокурор, после е повторил избора с друг главен прокурор. Този главен прокурор така изпълнява своите задължения по закон, че демонстрира политическа ангажираност. Той изпълнява политически разпореждания на бившия министър-председател…()…На това основание този главен прокурор не трябва да е на това място. Да си намери друго поприще. Например, да отиде в ГЕРБ да започне да изпълнява някаква политическа функция, но не е за независимата прокуратура”.

Рашков заяви също, че има много други аргументи за смяната на Иван Гешев, но ще ги отрази на “друго място, по друг начин и много по-детайлно”. И това ще стане много скоро. Попитан къде ще стане това, той казва, че най-напред ще опита в национални институции, като вероятно визира Висшия съдебен съвет и съдебния инспекторат, които имат право да преценяват поведението на магистратите.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар