Рашков в Кърджали: Хора са заплашвани – ако не гласуват за ДПС, им връщат българските имена – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стотици са избирателите, чиито имена са влезли в списъци за гласуване с подвижни секции в региона. В тях са включени хора без ТЕЛК и дори такива с високо кръвно налягане. За първи път в Кърджали научавам, че има практика кметове да изготвят списъци на хора, които да гласуват с подвижна секция, но не по установения ред“, посочи Рашков. Той допълни, че дори има издавани медицински удостоверения, които не отразяват реалното здравословно състояние на лицата, както и фалшиви удостоверения за ТЕЛК, а примерите са за цялата страна, пише още 24rodopi.com.

„Като че ли политическите партии в региона си позволяват доста повече, отколкото законът предвижда. Не може да се правят списъци с избиратели, по отношение на които съответните ТЕЛК не са издали документ, по силата на който един гражданин може да придобие правото да гласува с подвижна секция. Има няколкостотин души в няколко общини в района, по отношение на които бях информиран, че се правят списъци от комисии, назначени от съответните кметове и там са включени лица, които например са с малко по-високо кръвно“, каза още Рашков.

Вътрешният министър заяви още, че взаимодействието между органите на МВР и прокуратурата в региона е на добро ниво, но от държавното обвинение проявяват „особено поведение относно дела за купуване и продаване на гласове“.

„Съмнявам се. Чух от колегите в дирекцията, че прокуратурата не съдейства в достатъчна степен. Смятам например, че не е необходимо по някои от тези дела, един прокурор да бъде наблюдаващ до обяд, а друг – следобед. Освен това по тази категория дела реакциите трябва да бъдат малко по-бързи, за да се знае какво ще се случи с преписката и делото по отношение на задържането на едно лице, за което в МВР са събрани данни, че е участвало в престъпление против политическите права на гражданите“, допълни министър Рашков.

Той обяви, че акциите срещу купуването на гласове в страната продължават. При някои от тях са открити списъци и пари в размер на десетки хиляди левове.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар