Рашков: ГЕРБ активно заплаща участието си в изборите, за да влезе отново във властта

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГЕРБ активно заплаща участието си в изборите и желае на база на престъпления, които се извършват преди изборите, да влезе отново във властта, което е позорно за една политическа партия.

Това обяви на брифинг вътрешният министър Бойко Рашков след акции в населени места за нарушаване на изборни правила.

Работи се по случай с известен политически активист в Симеоновградско, който е осигурявал чрез посредник финансови средства и е ангажирал няколко души, които да гласуват за ГЕРБ, добави Рашков, цитиран от бТВ.

Има свидетели, които се разпитват пред съдия. Този, който е осигурил посредничеството, ще бъде задържан, обяви още Рашков.

 

Над 20 000 лв. в различна валута са открити у роднините на кмета на Симеоновград Милена Рангелова. Иззети са списъци с имена и лични данни, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков. Арестувани са синът на Рангелова – Александър и съпругът ѝ Пенко, предаде БНР.

Акция срещу купуването на гласове се провежда в цялата Хасковска област. В с. Малко Градище, община Любимец, са арестувани също кметицата на село и съпругът ѝ. В търговски обект, стопанисван от тях, са открити списъци и пари.

В Хасково също има задържани.

По списъци се разпитват 10 души.

 

Има задържани за злоупотреби по строителството на магистрала „Хемус“, но ще има и още“, обяви още вътрешният министър Бойко Рашков, който е в Симеоновград заради акцията срещу купуване на гласове, при която стана ясно, че са задържани съпругът и сина на кметицата на града.

 

„Водно строителство“ е една от проверяваните фирми, които са усвоили авансово пари за аутобана. Според Рашков собственикът на дружеството е приближен на ГЕРБ. „Събрали сме достатъчно информация. Срещнали сме се със стотици хора. Българският народ е ограбен. Ако се докаже това, което е очертано в разследването, ще означава, че хората ще платят още веднъж за магистралата. Някои от фирмите заявиха, че отпуснатите им пари вече не са при тях“, каза Бойко Рашков и припомни, че един от собствениците на фирми, ангажирани със строителството е превел в Дубай 21 милиона лева от началото на годината. „Ще поискаме от прокуратурата, вместо да бави разследването, да обърне внимание на това, което сме събрали и да предложи на съда за задържи някои лица. Става дума за десетки милиони, изтекли от бюджета. Тези средства са преминали през банка, свързана с Бойко Борисов“, каза още Бойко Рашков.

По-рано стана известно, че голяма сума пари и списъци на хора с личните им данни са открити в дома на кметицата на Симеоновград.

МВР разследва схема за изборна търговия, съобщи БНТ.

От МВР официално съобщиха:

При акция на полицията в Симеоновград са намерени списъци с лични данни на избиратели и големи суми пари.

Списъците с имена на избиратели са с данни от 2019 година, когато имаше избори за ЕП. Част от тях са от Симеоновград, както и близките села. В един от списъците са отбелязвани имена, като за всяка политическа партия маркирането е ставало с различен цвят.

 

В Любимец са проверени два адреса, на които са открити големи суми пари в брой, половин килограм злато, лични и дебитни карти.

 

В Малко Градище е проверен търговски обект, стопанисван от съпруг на кметицата на селото. Намерени са списъци с имена, образувано е досъдебно производство заради купуване на гласове. Задържани са и двамата, смята се, че са работили за ГЕРБ. bTV и БНТ разпространиха снимки от операцията, на която се вижда мъж с белезници, поставен на колене пред къщата си.

 

Милена Рангелова е кмет на Симеоновград от 2015 г. Първия си мандат тя печели като кандидат на Реформаторския блок, но през 2019 г. вече е издигната от ГЕРБ.

 

От няколко дни МВР извършва национална операция по сигнали за подготовка за купуване на гласове преди изборите на 14 ноември.

Очаквайте подробности

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар