Рашков: Прокуратурата се намесва в политическата борба

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков потвърди пред сайта bird.bg, че в министерството текат обиски и претърсвания.

“Онзи ден подписах заповед, с която разпоредих проверка в службите “Вътрешна сигурност” и ГДБОП във връзка с публикациите за СРС. Като естествено, че възложих на Инспектората проверката и определих персоналния състав. Още на следващия ден получих писма от прокуратурата, с които се искат данни за част от служителите, на които възложих проверката, и дали срещу тях има материали в МВР.

Имаше и други въпроси, които се искаше да се изяснят за един работен ден. Някои въпроси, струва ми се, не можеха да се отработят за един ден поради необходимост от елементарно технологично време. Изкуствена припряност, която цели да създаде напрежение. В един от тези списъци, какъвто списък беше изпратен и в друга една служба в МВР, най-накрая е името на новия председател на ДАНС Пламен Тончев”, казва още Рашков пред bird.bg.

Според вътрешният министър новият председател на ДАНС е призован на разпит. За сряда бил призован новият шеф на ГДБОП. “По какви въпроси ги викат – не знам”, казва Рашков. Министърът обяснява още, че след като прокуратурата е изискала материали за двама от групата за проверка по СРС-скандала, той ги е изключил от екипа. “Единият е бил подложен на личен обиск и претърсване на кабинета в националната полиция”, казва Рашков.

“Тези няколко дни се характеризират с изключителна активност на прокуратурата по отношение на личния състав, с ръководни качества най-вече”, казва Рашков, като прави извод, че “прокуратурата съвсем открито се намесва в работата на МВР”. Така се разстройвала работата в министерството и най-вече дейността по проверката на проблемите около СРС.

Рашков смята, че прокуратурата не желае такава проверка да бъде направена. “Не знам защо се пречи. Изглежда целта е да се осуети проверката, включително и като се бави този процес, и това е в нечий интерес”, казва министърът. Той имал информация, която все още не е документирана, че в миналите дни през шредерите са минали необичайно много материали. “Някой прави опит да заличи следите”, смята Рашков. Според него прокуратурата като че ли се старае да стресира тези новоназначените служители и да разстрои работата на службите.

“Прокуратурата предприема активни действия по отношение и на други представители на правителството”, твърди Рашков. И дава за пример Министерството на финансите. “Там под обстрел, бих казал, е директорът на НАП Спецов”, каза министърът пред bird.bg. “Образували са десетки дела, като на конвейер и вероятно без да са налице законовите условия. Една от моите версии е, че са образували дела по тежконаказуеми текстове, за да могат да използват СРС. Тези всички длъжностни лица да се подложат на контрол с цел постигане на политически цели. Възприемам доста сериозно ситуацията, тя съдържа много тревога, защото прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна”, смята Рашков.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар