Рашков: Структурите на МВР са ползвани за oказване на натиск – Общество – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прокуратурата чака някой друг да ѝ свърши работата. Предишното управление е използвало страната за лични и партийни интереси. МВР няма да бъде повече партийна бухалка. Стягаме оградата. Това каза пред Фрог нюз шефът на МВР Бойко Рашков.

Попитан дали ще оповести списъка с имена на хора от предишното правителство, които имат недекларирани сметки в чужбина, Рашков заяви:

“Казах нещо различно. А то е, че може това да се случи. Не е имало уговорка това да е на 7-и, 8-и, или 9-ти юли. Искам да изчакам прокуратурата, защото от там публикуваха изявление, че ще обявят този списък. Ако го направят, ще бъде безсмислено аз да взимам отношение и то при положение, че държавното обвинение е предприело действия да провери въпросната информация. Редно е прокуратурата да се справи с проблема, а не някой друг. Трябва те да си свършат работата. Или по-скоро да си я довършат, защото са я започнали още преди две години. Обществено дразнещо е да извършват някакви действия при измислена строга секретност за нещо, което трябва да е публично. И да се знае първо – кои са тези лица, второ – имат ли декларирани или недекларирани имоти зад граница , и трето-ако не са ги декларирали, защо не са го направили. Не на последно място стои въпросът какво следва, ако не са го направили. Обществото очаква отговор на тези въпроси. При положение, че материалите се намират в прокуратурата, логично е от тази институция да получим всички отговори. За съжаление прокуратурата у нас чака някой друг да й свърши работата в много отношения.”

Помолен да даде пример, Рашков сподели:

“Държавното обвинение очаква МВР да му свърши работа, ДАНС да му свърши работа, НАП да извърши проверка. И накрая, когато прокуратурата трябва сама да свърши нещо, отлага до безкрайност във времето и създава впечатление за някаква тенденциозност, за някаква скрита цел, която не обслужва обществените интереси.”

По отношение на това, чии интереси защитава прокуратурата, ако не на обществото, шефът на МВР отговори:

“Някакви други, скрити интереси. По този начин, с регистрирането на подобен материал от прокуратурата, може да се въздейства на проверяваните лица по една или друга причина. Ако наистина са имали недекларирани имоти, ако става дума за магистрати да речем, те може да бъдат притискани. Ето такова усещане се създава в обществото. Иначе, ако имаше своевременно решение на този въпрос, трябваше да се каже: “Лицето “Х” има недеклариран имот”. Нали виждате какъв шум се вдигна за имотите ми. Но моите декларации са публични и от 25 години тези имоти съм ги вписвал нееднократно. В момента, в който смениш длъжността си и по закон трябва да декларираш имущество, правиш встъпителна декларация, задължително отново даваш информация за имуществото си. Имам едно жилище от преди 30 години, но го декларирам пет пъти.”

Попитан дали някой от фигуриращите в списъка хора е променил по странен начин своето поведение, Рашков каза:

 “Сещам се за един магистрат, който смятам, че в голяма степен си промени поведението като магистрат. Нека да кажат тези, които извършат проверката, дали този човек има или няма недекларирано имущество зад граница. Ако отговорът им е положителен, аз веднага ще свържа този факт с промененото му поведение. Познавам този човек от доста време.”

По отношение на това в какво се наблюдава промяната, министърът добави:

“Като да защитава доста спорни позиции. Нека така да се изразя. Което за мен е знак, че той е точно от тези, които нямат избор в поведението си. То вече се диктува от волята на други.”

За това дали списъкът ще стане публично достояние, Рашков отговори:

“Ако разглеждаме политическите интереси в дълбочина, то те биха могли да се появяват и скрито. Т. е да допуснем, че някой има политически интереси, заради което действа по определен начин. Това действие не е нужно винаги да става публично. Просто по скрит начин се влияе върху поведението на един или друг човек, за да демонстрира определено поведение. Едно или друго поведение ще обслужи едни или други политически интереси, включително по конкретни дела. При тях също има политически интереси. Когато един политик се намеси в работата на съдебната власт, той удовлетворява не само политически, а и групови, партийни и т. н. интереси.”

За това, че икономическа полиция е в ролята на политическа бухалка, министърът заяви:

“Това не се отнася само за икономическа полиция. То се отнася и за ДАНС, и за прокуратурата, и за КПКОНПИ под ръководството на Сотир Цацаров. Не е изключено това, което казвате да е истина. В случая говорим за отпечатъка, който остави предишната власт и който ние осезаемо виждаме и чувстваме. Тези органи са използвани брутално от предишното управление на страната за лични и партийни интереси – да се преследват хора, проспериращи в бизнеса. Да се превзема техният бизнес или да се влияе върху политически неудобни лица, да се притискат активни хора и общественици, така че да се заглуши техния глас. Всичко това се правеше, за да се засилва влиянието на тези, които бяха на власт до 4-ти април. Това ние, за краткото време на съществуване на служебното правителство, много ясно забелязваме. Има и друго – с бюджетните средства се е разполагало като с бащиния. По незаконен начин са били отпуснати средства на близки до властта фирми. Министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на МРРБ Виолета Комитова съобщиха потресаващ факт – 8, 6 млрд. лв. от бюджета са “подарени” на фирми, без някой да се е съобразил със закона за обществени поръчки. И без да има гаранции, за това, че някой ще осъществи строителството на пътната мрежа в страната и ще го завърши изобщо. Няма гаранции също така, че ще се върнат парите, ако проектът по една или друга причина не се реализира. Една фирма се създава и се развива за определен период от време, но въз основа на различни фактори, тя може да преустанови своето съществуване. Тези над 8 млрд. лв е можело да се използват много по-рационално за нуждаещите се хора. Тези пари, обаче, от държавния бюджет са отишли в частни ръце, без да се спазват законите, така че да се гарантира интересите на държавата и данъкоплатците. Влиянието на предишните управляващи се усеща и по тази линия.”

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар