Рашков: Ще затворим още една врата на мафията, която при Борисов беше отворена!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бойко Рашков: Ще затворим още една врата на мафията, която при Борисов беше отворена!

Трафикът на хора продължава да бъде сериозна заплаха и опасност в страните от ЕС. Но ние сме се ангажирали да го спрем, да затворим още една врата на мафията, макар че правителствата на ГЕРБ не успяха да се справят с този проблем.
Това заяви служебният вътрешен министър и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора Бойко Рашков.

„Трафикът на хора разглеждаме в няколко части. На първо място е трафикът с цел сексуална експлоатация. Нашата страна е източник на хора, които се трафикират с тази цел предимно с дестинация най-богатите държави в Европа, особено към тези, където проституцията е легализирана“, обясни Рашков.

От днес, Европейския ден за борба с трафика на хора, започва вторият етап на кампанията, която реализират Националната комисия и ГДБОП. Целта е повишаване на информираността за различните аспекти на трафика на хора.

„Няма рязко повишаване на тези случаи. Според мен ситуацията е овладяна и сега ще я насочим към траен спад“, каза Калин Стоянов, директор на ГДБОП.

По негови думи подходът на трафикантите към всяка жертва е различен, като те рядко прибягват към насилие и заплахи за склоняване към проституция. Отличават се като добри психолози. По негови думи сред най-честите методи за склоняване продължава да бъде „ловърбой“ – жертвата се влюбва в насилника и е готова на всичко за него, включително да проституира. Има случаи, при които момичетата изпадат освен в емоционална, но и във финансова зависимост.

За миналата година ГДБОП е съдействала на 50 души за прибиране обратно в страната, за настаняването им и осигуряването на психолог. В момента се наблюдават 21 групи за трафик, част от тях международни, предава Българската национална телевизия.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар